Esikoiskirja: Minna Rytisalon vangitseva Lempi on kertomus ihmisen ja rakkauden arvaamattomuudestaMikä: Minna Rytisalon kirjoittama romaani  Lempi (Gummerus, 2016)

Minna Rytisalon (s. 1974) esikoisromaanissa Lempi eletään 1940-luvun puoltaväliä sodan puristuksessa pohjoisessa Suomessa. Tarinan päähenkilö, Pursuojan talon nuori emäntä Lempi, on mennyt pois, kadonnut. Häntä muistelevat kirjan kolme kertojaa: vaimoaan palvova aviomies Viljami, katkera  ja mustasukkainen aputyttö Elli sekä Lempin sisar Sisko. Äänenpainot ja kertomukset ovat hyvin erilaisia, ja jossakin niiden välimaastossa on se oikea Lempi. Toista ihmistä ei koskaan näe kokonaisena.

Aavistuksen turhan arvoituksellisen prologin jälkeen Lempi on vangitseva ja vaivattomasti eteenpäin soljuva kirja: sitä ei malttaisi laskea käsistään. Rytisalo pääsee erinomaisesti sisään kertojiensa tunnetiloihin ja ajatuksiin ja kuvaa hyvin sitä, kuinka erilaiselta elämä eri ihmisten silmin näyttää.

Eri kertojien myötä kirja myös muuttuu matkan varrella. Hienovaraisin ja runollisin tarinassaan on Viljami, suoraviivaisin Elli ja selvänäköisin Sisko. Heikoin ja hengettömin osuus on silti Siskon kertomus. Koska se on kirjassa viimeisenä, myös kokonaisuus hiukan latistuu.

Lempi tuo mieleen sekä Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen että Katja Ketun Kätilön, teematkin ovat osin samoja. Lempi ei ole yhtä vaikuttava kuin Neljäntienristeys eikä yhtä karun riipaiseva kuin Kätilö, mutta se on hieno ja hiottu kirja ja intensiivinen lukukokemus.

Lukunäytteen Lempistä voit ladata tästä.

Kuva: Marek Sabogal / Gummerus Kustannus Oy

Sodankylässä syntynyt ja Kuusamossa nykyään asuva esikoiskirjailija Minna Rytisalo on ammatiltaan lukion  äidinkielenopettaja.


Kommentit