Matkat: Ruusujen kaupunki Visby heräilee uuteen kesään Gotlannissa


Visbyhyn kannattaa mennä kävelemään, katselemaan, haistelemaan ja maistelemaan.

Koko 176 kilometriä pitkää ja pulleimmillaan 52 kilometriä leveää Gotlantia ei päivässä haltuun oteta, mutta saaren länsirannikolla sijaitsevasta Visbyn kaupungista saa mukavan tuntuman jo päivänkin pikavisiitillä. Tein sinne sellaisen viime viikolla, ja ihastuin ikihyväksi.

Suomen kesä alkoi tänä vuonna jo toukokuussa, mutta Ruotsin merellinen Gotlanti vasta heräili suveen juhannusviikolla. Vastapainoksi kesä sitten tapaakin jatkua siellä pitkälle syyskuulle.


Visbyn tuomiokirkon eli Pyhän Marian kirkon vanhimmat osat ovat peräisin 1100-luvun keskivaiheilta.

Visbyn kuuluisat ruusut eivät vielä nekään olleet ehtineet täyteen kukkaan. Ruusuntuoksun sijasta aurinkoisessa kaupungissa leijaili vieno tervan aromi, kun vanhoja aitoja ja rakennuksia tuunattiin kesäkuntoon. Keskustan ulkopuolella kukkivat jo unikkopellot.

Visbyn  vanhankaupungin ruusut on enimmäkseen istutettu 1930-luvulla, ja tarvitsemansa veden ne saavat maan alla virtaavista pienistä puroista. Ruusujen puhjetessa kunnolla kukkaan kannattaa vaeltaa läpi pikkuinen ruusukatu Fiskargränd. 

Vehreästä ja ruusuisesta maineesta huolimatta makea vesi on Gotlannissa liki jokakesäinen ongelma. Kuivan kevään jälkeen letkukastelukielto astui tänä vuonna voimaan poikkeuksellisen aikaisin jo kesäkuun alussa. Turistien vedenkulutusta yritetään saada kuriin laskemalla painetta, ja suihkun enimmäisajaksi on suositeltu neljää minuuttia. 

Viime viikolla Visbyn kuuluisat ruusut olivat vasta puhkeamassa kukkaan. 

Seilasin Visbyhyn yhdessä kesän ensimmäisistä risteilyaluksista, joten kaupungin unelias rauha taisi olla hyvin harvinaista herkkua. Hiljaisilla mukulakivikaduilla oli ihana vaellella liki itsekseen ja mereltä puhaltava tuuli vilvoitti juuri sopivasti hehkuvassa auringonpaisteessa. Gotlanti tunnetaan pyöräilijöiden paratiisina, mutta heitäkin näkyi Almedalin puiston liepeillä vain muutamia.

Nyt kaikki taitaa olla jo toisin, kun kuumin kesäsesonki on alkanut. Vuotuinen turistimäärä on miljoonan kieppeillä, ja ruotsalaisten itsensä lisäksi Gotlannissa vierailevat eniten saksalaiset ja norjalaiset. Meitä suomalaisia saarella käy vuosittain noin 11 000. Ruotsin mantereelta Gotlantiin on laivalla matkaa noin 100 kilometriä ja Suomesta 280.


Visbyssä muuri ja meri ovat aina lähellä.

Visbyn suurin vetonaula on tietenkin upea keskiaikainen vanhakaupunki. Sen vanhimmat rakennukset ovat 1100-luvulta, mutta alueella on ollut asutusta jo ainakin 4 000 vuotta sitten. Keskiajalla Visby oli tärkeä Hansakaupan keskus, ja  se toimi myös lähtöpaikkana Latviaan suuntautuneille ristiretkille.

Vuodesta 1995 Visby on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin. Hyökkäysten ja tulipalojen synkentämästä historiasta huolimatta vanhastakaupungista löytyy edelleen noin 150 keskiaikaista taloa, ja myös alueen vanha asemakaava on suurimmaksi osaksi säilynyt.

Tänä päivänä Visbyssä on 23 000 asukasta, ja heistä 3 500 asuu vanhassakaupungissa. Koko kaupungin pinta-ala on 12,44 km².



Visbyn kehämuurissa riittää portteja ja torneja. Keskiajalla kaupungin portit suljettiin iltayhdeksältä.

Visbyn vanhaakaupunkia ympäröivä kehämuuri on pituudeltaan 3,4 kilometriä, ja se on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä. Korkeimmillaan 11-metrisen muurin 29:tä suuresta vartiotornista on yhä jäljellä 27. Pääportteja on kolme (Söder-, Öster- ja Norderport) sekä toistakymmentä pienempää päälle. Noin sadassa vanhankaupungin talossa muuri on myös edelleen osa rakennuksen seinää.

Pienin vanhankaupungin taloista on 10 neliön suuruinen ja 200 000 euron arvoinen. Se löytyy osoitteesta Norra Murgatan 38.

Visbyn pienimmässä talossa on vain 10 neliötä.

Keskiajalla Visbyssä oli 17 kirkkoa, mutta nykyään niistä on enää ehjä ja käytössä Visbyn tuomiokirkko eli Pyhän Marian kirkko. Upeita kirkonraunioita taas löytyy vähän vanhan Visbyn joka kulmasta.

Gotlannin maakuntakukka ei ole ruusu vaan muratti, jonka 100-vuotias edustaja tässä kietoutuu Pyhän Olavin kirkon raunioihin.


Lapsiperheitä Gotlantiin houkuttelee tietenkin huvi- ja vesipuisto Kneippbyn, jonka vetonaulana on Peppi Pitkätossun aito, elokuvista tuttu kotitalo Huvikumpu. Kneippbyn sijaitsee kuutisen kilometriä Visbyn ulkopuolella, mutta myös Visbyn vanhastakaupungista löytyy tarkkasilmäiselle Peppi-elokuvista tuttuja kuvauspaikkoja.


Visbyn kaduilla ja kujilla on kuvattu muun muassa Peppi Pitkätossun seikkailuja.

Kun on aikansa vaellellut vanhan Visbyn kivisillä kujilla ja sortunut välillä kurkistelemaan sisään kiehtovista ikkunoista, nälkä todennäköisesti yllättää. Hyvällä kelillä Visby tarjoaa vaikka millä mitalla oivia piknik-mahdollisuuksia: Almedalin puisto, muurinjuuri meren rannalla tai vaikkapa huvimaja kasvitieteellisessä puutarhassa Botniska Trädgårdenissa.

Eväsretki kasvitieteellisen puutarhan huvimajassa on houkutteleva ajatus.

Monet vanhankaupungin muuri- ja kellariravintoloista olivat vielä viime viikolla kiinni, mutta lopulta päädyimme S:t Hans Café & Orangerihin S:t Hansplanilla. Ilma oli ihana ja tällä ravintolalla oli terassi, vaikkei se kaksiselta näyttänytkään.

Syödäkö lounaansa...

Ihanuudet alkoivat vasta sisältä: kannoimme matkaseuralaiseni kanssa kalaleipämme ja rosemme päättäväisesti suloisen takahuoneen läpi takapihalle ja nautimme myöhäisen lounaamme 1200-luvun lopulta olevan Pyhän Hansin kirkon raunioilla. Taivaallista!

sisällä...


...vai ulkona?

Gotlanti tunnetaan myös maukkaasta lähiruuastaan. Maakunnan virallinen herkkuruoka on marinoitu lampaanpihvi ja jälkiruuaksi nautitaan paikallista sahramipannukakkua. Gotlannissa valmistetaan myös omia oluita, snapseja ja viinejä. Kuninkaallisten suosikkiravintola on kuulemma noin seitsemän kilometriä Visbyn ulkopuolella sijaitseva Lilla Bjers.

Vanhan Visbyn hehkuvilla kaduilla tuulee onneksi kuulemma aina.


3140 neliökilometrin suuruinen Gotlanti joutui olemaan ilman kuninkaallista suojelijaa yli sadan vuoden ajan Gotlannin herttuan Oscar Bernadotten kuoltua 1888. Nyt tilanteeseen on kuitenkin saatu parannus, sillä prinsessa Madeleinen 2-vuotias tytär prinsessa Leonore on Gotlannin herttuatar.

Pienellä akrobatialla voi kiivetä kurkistamaan kehämuurin aukosta merelle.

Tällä viikolla Gotlannissa on vietetty elokuvajuhlia, kun ohjaaja Ingmar Bergmanin kunniaksi järjestettävä Bergmanveckan on koonnut  elokuvan ystäviä Fårön saarelle. Visbyssä alkaa varsinaisesti tapahtua nyt maanantaina, kun kaupungissa käynnistyy poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Almedalsveckan. Porin SuomiAreenan esikuvana toiminut tapahtuma kokoaa joka vuosi yhteen Ruotsin huippupoliitikot, muut vaikuttajat, median ja suuren yleisön.

Almedalin puisto Visbyn ytimessä täyttyy ensi viikolla Ruotsin huippupoliitikoista ja muista vaikuttajista.

Nykyään Visby ja Gotlanti tunnetaan myös murhistaan, tosin onneksi fiktiivisistä sellaisista. Saaren dekkarikuningattaria ovat Anna Jansson ja Mari Jungstedt, mutta sinne ovat sijoittaneet rikosromaanejaan myös muun muassa Marianne Cedervall ja Håkan Östlundh.

Elokuussa Visbyssä järjestetään toista kertaa Ruotsin suurin dekkarifestivaali Crimetime Gotland. Edellämainittujen kirjailijoiden lisäksi paikalla ovat muun muassa Camilla Läckberg, Arne Dahl, Jens Lapidus, Håkan Nesser ja Roslund & Hellström sekä brittikirjailija  Peter Robinson.



Antiikkipeili olisi ollut mieluinen matkamuisto, mutta voimat ja varallisuus eivät riittäneet.

Jos aikaa on päivä, ihastuttavassa Visbyssä kannattaa keskittyä shoppailun sijasta kävelemään, katselemaan, haistelemaan ja maistelemaan. Jos ostokset kuitenkin kiinnostavat, muurien sisäpuolelta vanhastakaupungista löytyy lähinnä lampaannahasta ja -villasta valmistettuja tuotteita, matkamuistoja, antiikkia ja taidetta.

Donners platsilla sijaitsevassa turisti-infossa on myynnissä hyvä valikoima Gotlantiin sijoittuvia dekkareita. Parhaiten kauppoja löytää vanhastakaupungista Adelsgatanilta ja Hästgatanilta. Modernit kauppaketjut ja tavaratalot taas löytyvät heti muurin toiselta puolen, kun astelee läpi Itäisestä portista (Österport).

Ken kaipaa moderneja ostosmahdollisuuksia, astukoon ulos Itäisestä portista.

MITEN HELSINGISTÄ VISBYHYN? 

* Tallink Siljan Europa-alus tekee näin kesällä (19.6.-7.8.2016) sunnuntaisin erikoisristeilyjä     Visbyhyn. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Finnair lentää kesällä (19.6.-13.8.2016) kolmasti viikossa Visbyhyn. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Ruotsista Visbyhyn seilaa mm. Destination Gotland.


MITÄ GOTLANNISSA TÄNÄ KESÄNÄ?

* Almedalsveckan 3.-10. heinäkuuta. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Stockholmsveckan kokoaa 18.-24. heinäkuuta pääkaupungin nuoret, rikkaat ja kauniit Ibizan sijasta bilettämään Visbyhyn. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Gotlannin 30. kamarimusiikkifestivaali 24.-29. heinäkuuta. Lisätietoja voit katsoa tästä.
*Gotlannin ooppera esittää osana kamarimusiikkifestivaalia 27. & 28. heinäkuuta Pyhän Nicolauksen luostarikirkon raunioilla Visbyn vanhassakaupungissa Giacomo Puccinin 1918 valmistuneen oopperan Sisar Angelica. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Jo vuodesta 1984 järjestetyllä Keskiaikaviikolla 7.-14. elokuuta Visby siirtyy hetkeksi menneisyyteen. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Kansainvälinen dekkarifestivaali Crimetime Gotland 17.-20. elokuuta Visbyssä. Lisätietoja voit katsoa tästä.
*Gotlannin taideviikko 21.-28. elokuuta. Lisätietoja voit katsoa tästä.
* Roman luostarinraunioilla parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Visbystä sijaitsevan kesäteatterin tämän kesän Shakespeare-esitys on musta komedia  Lika för lika eli Mitta mitasta. Esityskausi on 22.6.-13.8. Lisätietoja voit katsoa tästä.


AJANKOHTAISTA LOMALUKEMISTA:

* Anna Jansson: Haudan takaa (Gummerus, 2013). Rikoskomisario Maria Wern tutkii dekkarissa nuoren larppaajaneidon katoamista  Visbyn Keskiaikaviikolla. Tapahtumat sijoittuvan osin Pyhän Klemensin kirkon raunioille.
* Mari Jungstedt: Viimeinen näytös (Otava, 2015). Komisario Anders Knutas selvittelee dekkarissa keskellä Almedalsveckania tapahtuvaa naistoimittajan murhaa. Tapahtumat sijoittuvat osin Roman kesäteatteriin.


LISÄTIETOJA GOTLANNISTA:

http://gotland.com/
http://www.gotland.net/
http://www.gotlandsguiden.se/
http://finland.visitsweden.com/suosittelemme/gotlanti/ (suomeksi)


Visbyn katuja eivät vartioi porsaat vaan lampaat.

Kommentit