Tv-arvio: Game of Thronesin kuudes kausi käynnistyy intensiivisesti surun tunnelmissaDaenerys Targaryen (Emilia Clarke) on palannut dothrakien pariin. Enää hän ei kuitenkaan ole heidän khaleesinsa.


Mikä: Fantasiasarja Game of Thronesin kuudes kausi
Missä ja milloin:  Ma 25.4.2016 alkaen HBO Nordic (klo 4.00 eteenpäin), cmore.fi sekä C More Series klo 22.00. Uusi jakso sarjasta aina maanantaisin. Ylen ohjelmistossa kausi nähtäneen alkuvuodesta 2017.


On varma kevään merkki, kun talvi saapuu taas Westerosiin. Fantasiasarja Game of Thronesin uutta kautta on jälleen odotettu kieli pitkällä, ja nyt se on viimein täällä. Maailman kalleimman ja eniten laittomasti ladatun tv-sarjan kuudennen kauden avausta on varjeltu niin visusti, ettei sitä näytetty etukäteen edes lehdistölle.

Viitoskausi starttasi viime keväänä vähän vaisusti, mutta venyi taas loppujaksoissaan huikeisiin hetkiin. 10-osaisen kuudennen kauden avausjakso Punainen nainen ei ole aivan amerikkalaissarjan parhaita, mutta se on sangen hyvä: tiheätunnelmainen ja surun leimaama.

Sokea Arya (Maisie Williams) saa kauden avausjaksossa uusia iskuja.

Kuutoskausi jatkuu suoraan siitä, mihin viidennen päättyessä jäätiin. Jon Nietos (Kit Harington) on murhattu, ja hänen hurjasutensa Aave ulvoo tuskissaan. Turvassa eivät ole myöskään Jonin miehet Muurilla.

Dornessa valta vaihtuu verisesti, ja Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) tuo tyttärensä takaisin Kuninkaansatamaan. Sansa (Sophie Turner) ja Löyhkä (Alfie Allen) jatkavat epätoivoista pakoaan. Kaukana Mereenissä Peikko (Peter Dinklage) pelottelee pienokaisen äitiä.

Julmimmissakin nähdään inhimillisyyden häivähdyksiä, kun nöyryytetty Cersei (Lena Headey) ja sadistinen lordi Ramsay (Iwan Rheon) hiljentyvät kumpikin tahollaan ruumiin ääreen.

Melisandre (Carice van Houten) on palannut Muurille.

Kuudennen kauden kaksi ensimmäistä osaa on ohjannut kokenut kanadalainen Jeremy Podeswa (muun muassa tv-sarjat Mullan alla; Tudors; Borgiat, maan ja taivaan valtiaat; Boardwalk Empire; True Detective ja minisarja The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit). Game of Thronesin viidennellä kaudella hän ohjasi osat viisi ja kuusi, ja sai jälkimmäisen ohjaamisesta Emmy-ehdokkuuden.

Podeswa avaa kuudennen kauden fiksusti ja taitavasti. Näyttävien joukkokohtausten sijasta panostetaan riipaiseviin tunteisiin ja tihenevään jännitykseen. Pelon ja epätoivon voi haistaa, suruun on helppo samastua. Lohikäärmeisiin tai Valkeisiin kulkijoihin ohjaajan ei tarvitse turvautua lainkaan.

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) palaa Kuninkaansatamaan surun synkistämänä ja kostonhimoisena.

Kuudennella kaudellaan Game of Thrones lähtee tarinallisesti lopullisesti omille teilleen, sillä tv-sarjan pohjana olevan George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjan (Kirjava) kuudes osa Talven tuulet on edelleen kesken. Edellisten kirjojen materiaali on jo sarjassa käytetty, osin tosin hyvin muunnellussa muodossa. Toki kuutoskaudenkin pohjana ovat kirjailijan kanssa käydyt keskustelut.

Kauden edetessä paluun tekee ainakin Bran Stark (Isaac Hempstead Wright), joka viimeksi on nähty sarjassa neloskaudella. Uusina sarjan näyttelijäkaartiin liittyvät mm. Max von SydowRichard E. Grant sekä Neiti Fisherin etsivätoimiston pääroolissa hurmannut australialaisnäyttelijä Essie Davis.
Kuudetta kautta on kuvattu Pohjois-Irlannissa, Espanjassa, Kroatiassa, Islannissa ja Kanadassa. Lisää on luvassa, sillä Game of Thronesin seitsemännestä kaudesta on jo tehty tuotantopäätös.

Sansa (Sophie Turner) jatkaa hyistä pakoaan.


Katso katkelma kuudennen kauden avausjaksosta tästä:

Kuvat: HBO Nordic / Macall B. Polay ja Helen Sloan

Kommentit