Tv-arvio: Filmitähtien Big Little Lies pureutuu koulukiusaamiseen ja perheväkivaltaan trillerin ottein
MIKÄ: 7-osainen, trillerin piirteitä omaava draamasarja Big Little Lies. Pääosissa ovat Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley ja Alexander Skarsgård.
MISSÄ JA MILLOIN:  Ma 20.2.2017 alkaen maksullinen tilausvideopalvelu HBO Nordic (klo 4.00 eteenpäin). Uusi jakso sarjasta tulee katsottavaksi aina maanantaiaamuisin. Verkkopalvelun ensimmäinen katselukuukausi on nyt uusille tilaajille ilmainen. Pääset palveluun klikkaamalla tästä.KIRJOITIN Satuilualustalla muutama viikko sitten australialaisen menestyskirjailijan Liane Moriartyn viihderomaanista Nainen joka unohti,  ja sivusin samalla myös hänen kirjaansa Mustat valkeat valheet. (Blogin voit lukea klikkaamalla tästä.) HBO Nordicilla on juuri saanut ensi-iltansa siihen pohjautuva minisarja Big Little Lies.

Ahmin  Mustat valkeat valheet (2015, WSOY) vasta nyt tammikuussa, joten kirja on vielä tuoreessa muistissa. Big Little Liesin avausjakson katselu meni siis vähän väkisinkin vertailuksi.

Kirjan Australia on tv-sarjassa vaihtunut kalifornialaiseen Montereyhin. Vanhempien sosiaalisiin ympyröihin sijoittuvan tarinan päähenkilöinä on kolme pienten koululaisten äitiä. Kolmikon nuorin on alta kolmikymppinen Jane (Shailene Woodley), joka muuttaa paikkakunnalle 6-vuotiaan Ziggy-poikansa kanssa. Uuden, aran yh-äipän ottaa heti siipiensä suojaan topakka Madeline (Reese Witherspoon), jonka paras ystävätär on upea ja eteerinen Celeste (Nicole Kidman).  Jo heti monessa aikatasossa liikkuvan sarjan alussa paljastuu, että joku on kuollut. Ehkä murhattu. Mutta kuka, miten ja miksi?
Liane Moriartyn tarinan tärkeinä teemoina ovat vanhemmuus, koulukiusaaminen ja perheväkivalta, ja koska kirjailija on itse ollut mukana käsikirjoittamassa sarjaa, hänen äänensä kuuluu selvästi myös siinä.

Tiettyjä asioita on toki muutettu. Tv-sarjassa päähenkilöt eivät ole yhtä kärjistettyjä kuin kirjassa, ja elitististä elämäntapaakin on viilattu vähän arkisempaan suuntaan. Rosoisempi ja särmikkäämpi ympäristö tekee tarinalle hyvää, sillä se lisää kertomuksen elämänmakuisuutta ja samastuttavuutta. Madelinen Chloe-tyttönen on kyllä kirjassa paljon hauskempi. Laura Dernin näyttelemä Renata taas saa sarjassa kirjaa enemmän sävyjä ja tilaa, ja hyvä niin.

Avausjakson perusteella sanoisin, että tv-sarjan päähenkilöt ovat kirjaa uskottavampia ja syvällisempiä, mutta se voi olla myös ongelma.

Mustat valkeat valheet -kirjassa on monta kertojaa, joiden ajatukset vievät tarinaa eteenpäin. Pään sisäistä toimintaa on vaikea tv-sarjassa kuvata, joten ajatukset on siinä muutettu keskusteluiksi. Siinä missä kirja imaisee tunnelman koko ajan tihentyessä mukaansa ja etenee kuin trilleri, pysähdytään sarjassa välillä keittiöön puhumaan syvällisiä hyväksi toviksi. Teemat ovat tärkeitä, mutta samalla katoaa jännite.  Osia sarjassa on seitsemän, ja jos näin viipyillen ja hitaasti edetään, se saattaa olla liikaa. Yhden jakson perusteella on vielä mahdotonta sanoa.

Jane (Shailene Woodley, vas.), Madeline (Reese Witherspoon) ja Celeste (Nicole Kidman) ovat pienten ekaluokkalaisten äitejä ja ystäviä keskenään.

Filmitähdet Kidman ja Witherspoon tekevät hyvää jälkeä. Molemmat näyttelevät tarkasti ja hallitusti, eikä kumpikaan sorru tuttuihin maneereihinsa. Molemmat ovat pehmeämpiä ja herkempiä kuin olen tottunut näkemään. Shailene Woodley (tv-sarja Salattu teinielämä, elokuva Tähtiin kirjoitettu virhe) on superäitien rinnalla ihanan tavallinen. Näyttelijäjoukon skandinaavivahvistuksena komeilee ruotsalaisnäyttelijä  Alexander Skarsgård (tv-sarja True Blood). Bonnien roolissa on Lennyn tytär Zoë Kravitz.

Kalifornian merenrantamaisemat ovat huikeita, ja värejä ja valoa riittää. Musiikkia ei sarjassa kuulla mitenkään erityisen paljon, mutta avausjaksosta ja trailereista päätellen soundtrack on poikkeuksellisen hyvä.

Renatan (Laura Dern) tytärtä kiusataan heti ensimmäisenä koulupäivänä.

Big Little Lies -sarjan toinen käsikirjoittaja on Ally McBealin luoja, tv-velho David E. Kelley. Ohjaaja on kanadalainen Jean-Marc Vallée, joka teki Reese Witherspoonin kanssa yhteistyötä elokuvassa Wild - villi vaellus (2014).

Big Little Lies -sarjaa on jo ehditty luonnehtia eräänlaiseksi Twin Peaksin ja Täydellisten naisten risteytykseksi. Ihan niin pitkälle en nyt vielä yhden jakson perusteella ole valmis menemään, vaikka alku lupaava onkin.

Sydänystävät  Nicole Kidman ja Reese Witherspoon ovat myös sarjan tuottajia. Filmitähdet ovat selvästi mieltynyt Liane Moriartyn teksteihin, sillä he ovat yhdessä hankkineet elokuvaoikeudet myös Tavalliset pikku pihajuhlat -romaaniin. Se on juuri ilmestynyt WSOY:n kustantamana suomeksi.

Big Little Lies on HBO:n alkuperäissarja, eli sen voi katsoa ainoastaan HBO Nordicilta. Sarjan jaksot tulevat tilausvideopalveluun yksi kerrallaan samaan aikaan, kun niiden ensiesitys on Yhdysvalloissa HBO:n sikäläisellä kaapeli-tv-kanavalla.


KILPAILU: Satuilualustan Facebook-sivuilla on käynnissä kilpailu, jossa voit voittaa itsellesi tv-sarjan pohjana olevan Mustat valkeat valheet -pokkarin (WSOY). Klikkaa tästä ja osallistu! 

Tv-sarja pohjautuu Liane Moriartyn menestysromaaniin Mustat valkeat valheet.

Kommentit

  1. Big Little Lies -sarjan ensimmäisen jakson voi nyt katsoa ilmaiseksi ja rekisteröitymättä tästä linkistä: https://watch.hbonordic.com/fi/big-little-lies

    VastaaPoista
  2. Big Little Lies -sarjaan on luvassa toinen kausi. Siinä tarina jatkuu siis jo kirjan ohi.

    VastaaPoista
  3. Big Little Lies follows three women, each at a crossroads: Madeline is a force to be reckoned with. She's funny http://www.bulkcrazy.com/big-little-lies-tv-series/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti