Kesädekkari: Kirjailija murhataan 1930-luvun lomaparatiisissa

Mikä: Terttu Autereen kirjoittama rikosromaani Kuolema Eedenissä (2016, Karisto)


Helle on hellinyt viime päivinä, ja lisää lienee luvassa ensi viikolla. Löhölukemiseksi löytyy kuumia kesätunnelmia 80 vuoden takaa  Terttu Autereen tänä keväänä ilmestyneestä rikosromaanista Kuolema Eedenissä.

Heinäkuu on hehkuvimmillaan tarkemmin nimeämättömässä suomalaisessa lomaparatiisissa meren rannalla 1930-luvun loppupuolella. Idässä ollaan, sillä lähin suuri kaupunki on Viipuri, ja täysihoitoloiksi muutetut vanhat kesähuvilat Pietarin rikkaiden jäljiltä.

Aurinko porottaa, hiekka polttaa ja merivesi on kuin linnunmaitoa. Huolettomat lomalaiset paahtavat itseään rannalla, istuskelevat kesäkaupungin kahviloissa, vilvoittelevat sen puistoissa ja tanssivat itsensä uuvuksiin kasinolla. Arki rajoittavine sääntöineen on kaukana, ja lomaviikosta tai kahdesta otetaan kaikki irti.

Idylliseen täysihoitola Eedeniin on kokoontunut sekalainen joukko lomailijoita: kauppaneuvos Latikka suorapuheisine rouvineen, kuherruskuukauttaan viettävä Sundin pariskunta, yksinäinen tohtori Kärppä, laulajatar Ilmi Bauer sekä nuoret neidit Leino ja Virrankoski. Huoleton lomailu saa kuitenkin odottamattoman käänteen, kun Eedenin kanta-asiakas, ikääntyvä herrasmieskirjailija Armas Laeste yllättäen murhataan.

Hämeenlinnalaiskirjailija Terttu Autere tunnetaan viime vuosisadan alkupuolelle sijoittuvista pikkukaupunkilaisromaaneistaan. Niistä kaksi viimeisintä, Kuka murhasikaan rouva Holmin? (Karisto, 2014) ja Kuolema Eedenissä, ovat rikosromaaneja.

Armas Laesteen murhaa saapuu tutkimaan jo Kuka murhasikaan rouva Holmin? -dekkarista tuttu lääninetsivä Juhani Kuikka. Edellisestä rikosromaanista ovat tuttuja myös Eedenissä lomaileva kampaamonomistaja Sylvi Ara sekä täysihoitolan keittiössä tätinsä apuna häärivä, maisteriksi valmistunut Onerva Ojala. Onervasta Kuikka saa oivan harrastelijasalapoliisin avukseen, ja kaksikon välillä väreilee muutenkin kesäisesti.

Hurmaavan ja lukemaan houkuttelevan kannen omaava Kuolema Eedenissä on kelpo kotimainen rikosromaani. Aavistuksen jähmeästi käynnistyvä dekkari pääsee pian vauhtiin ja imaisee mukaansa Eedenin helteiseen, kesäiseen lomatunnelmaan. Raakuuksien ja julmuuksien sijasta murhaa ratkotaan psykologisesti Agatha Christien hengessä.

Henkilökuvat jäävät melko pinnallisiksi, ja parasta helppolukuisessa dekkarissa on nostalginen, kiehtova ja eloisa menneen maailman meininki. Autere herättää ihailtavasti eloon sotien välisen Suomen lomatunnelman,  ja haikeana voi vain todeta, ettei Eedenin kaltaisia kesäparatiiseja enää ole. Muutama menneen maailman resepti suoraan Eedenin keittäjän Hilma Karhun keittokirjasta dekkarin lopusta sentään löytyy.

Kuolema Eedenissä on Terttu Autereen toinen rikosromaani.

Kuvat: KaristoKommentit