Tv-arvio: Muotia ja tavarataloromantiikkaa 1950-luvun Milanossa

Silvana (Silvia Mazzieri, vas.), Anna (Giulia Vecchio) ja Teresa (Giusy Buscemi) onnistuvat saamaan unelmatyön tavaratalo Naisten paratiisin myyjättärinä.

MIKÄ? 20-osainen italialainen viihdesarja Milanon naisten paratiisi
MISSÄ JA MILLOIN? Ensiesitys ti, ke & to Yle Teema klo 19.00, viikon jaksojen uusintapaketti samalla kanavalla sunnuntai-iltapäivisin. Yle Areenassa osat ovat katsottavissa 90 päivän ajan.


Yle Teema on viime vuosina hellinyt meitä espanjalaisen hömppäviihteen ystäviä Gran Hotelilla ja Velvetillä, mutta parhaillaan tarjolla on täyttä tiramisua Italiasta. 20-osainen Milanon naisten paratiisi (Il Paradiso delle Signore, 2015- ) vie suoraan 1950-luvun hurmaavaan Milanoon.

Milanon naisten paratiisi pohjautuu vapaasti ranskalaisen romaanikirjailijan Émile Zolan teokseen  Naisten paratiisi / Naisten aarreaitta vuodelta 1883. Samaan kirjaan nojaa myös BBC:n tuotantoa oleva brittisarja Naisten paratiisi (The Paradise, 2012-2013). Yle esitti tuon 1800-luvun lopun Koillis-Englantiin sijoittuvan sarjan vuonna 2013.

Ainakin visuaalisesti Milanon naisten paratiisiin on selvästi otettu oppia myös espanjalaissarjasta Velvet - muotitalon tarina (Velvet, 2013- ). 1950-luvun  Madridiin sijoittuvan Velvetin pohjana ei virallisesti ole Zolan teos, mutta aika paljon yhtäläisyyksiä tarinoista kyllä löytyy.

Sotavuosista yhä toipuvan Milanon asukkailla riittää ihmeteltävää modernin ja elegantin Naisten paratiisin valikoimissa.

Milanon naisten paratiisi käynnistyy vuonna 1956 Sisiliasta. Suloinen, mutta napakka maalaistyttö Teresa (Giusy Buscemi) saa tarpeekseen varakkaan poikaystävänsä syrjähypyistä ja läksyttää tätä julkisesti kadulla. Miesten hallitsemassa Sisiliassa sellainen ei oikein ole sopivaa, joten Teresa lähetetään setänsä luo Milanoon odottelemaan ylikuumentuneen tilanteen rauhoittumista.

Milanossa Teresalle avautuu kuitenkin aivan uusi maailma, jossa naisellakin voi olla omaa rahaa ja elämää. Kohtalo johdattaa hänet töihin uuteen ja moderniin Naisten paratiisi-tavarataloon, jonka Amerikasta palannut Pietro Mori (Giuseppe Zeno) on luonut parissa vuodessa tyhjästä.

Loppu onkin sitten silkkaa juonittelua, lempeä ja dramaattisia käänteitä aivan ihanilla asuilla ja 1950-luvun italoiskelmillä höystettynä. Tavaratalossa tuon tuosta esiintyvä mainio swingtrio on muuten oikeastikin olemassa ja nimeltään Ladyvette.

Heti sarjan alkumetreillä huomio kiinnittyy siihen, kuinka kovasti Teresaa esittävä Giusy Buscemi muistuttaa jenkkinäyttelijä Keri Russellia (mm. tv-sarjat Felicity ja Americans). Italiassa suloinen Giusy tunnetaan kuitenkin siitä, että hän on Miss Italia vuosimallia 2012. Hämmästyin kun luin tiedon, sillä niin vakuuttava Sisiliasta itsekin syntyisin oleva neito on näyttelijänä.


Pietro Mori (Giuseppe Zeno) johtaa tavarataloa Milanossa Duomon liepeillä. Siellä tahtoisi pysyä töissä sisilialainen Teresa (Giusy Buscemi). 

Milanon naisten paratiisi hivelee silmää, mutta se ei ole yhtä korea kuin espanjalainen Velvet. Italialaissarjaan tuo hyvää särmää se, että arki kotona on vielä sodan jäljiltä köyhää ja myyjättärien eleganssi vaihtuu työajan päätyttyä krouvimpiin kankaisiin ja peittävämpiin linjoihin. Tavaratalo Naisten paratiisi edustaa Milanossa muutosta ja uusia tuulia halutessaan tuoda kauniit asiat kaikkien ulottuville.

Ja siinä missä Velvet menee välillä aivan hupsutteluksi, ollaan Milanon naisten paratiisissa vähän vakavampia ja aavistuksen koskettavampia. Aivan ongelmatonta ei ole koskaan kellään. Ehkä juuri siinä pilkistää esiin se Zola.

Erityisen viehättävää sarjassa on runsas paikalliväri, etten sanoisi suorastaan turisti-info. Duunarin palkoilla käydään La Scalan piippuhyllyllä kuuntelemassa Maria Callasta, ja kilpa-autoilija Eugenio Castellottia juhlitaan Biblioteca Ambrosianassa, 1600-luvun alussa perustetussa Manner-Euroopan ensimmäisessä kirjastossa. Kun isipappa saapuu Milanoon viedäkseen Teresan takaisin kotiin Sisiliaan, tyttö vie hänet  Galleria Vittorio Emmanuele II:n lasikattojen alle pyörimään. Aika harvassa ovat ne Milanon-kävijät, jotka eivät ole siellä hyörineet.

Elsa (Claudia Vismara, vas.), Roberto (Filippo Scarafia) ja Vittorio (Alessandro Tersigni) keksivät työkseen tavarataloon lennokkaita somistuksia ja vetäviä mainoksia.

Muutama viikko sitten Yle Teemalla käynnistyneeseen sarjaan ehtii mainiosti mukaan, sillä sen alkujaksotkin löytyvät Areenasta vielä reilun kahden kuukauden ajan. Avausjaksoa pääset katsomaan klikkaamalla tästä.

Ja jos ei suoraan  kehtaa tunnustaa tykkäävänsä 1950-luvun muodista ja musiikista, niin ainahan voi väittää vain treenaavansa italian kielen alkeitaan. Pienelle virtuaaliselle Milanon-matkallekin sarjan myötä pääsee, sillä sen verran usein siinä kadulla  Duomon liepeillä ja ilmakuvissa kaupungin yllä pyöritään.

Päätös Milanon naisten paratiisin toisesta tuotantokaudesta on jo tehty, joten myös lisää hulmuavia helmoja ja spumantea on tulevaisuudessa luvassa. Bellissimo!

LISÄYS: Kakkoskautta koskevan päivitykseni voit lukea  tästä.

PS. Velvet - muotitalon tarina -sarjaan hurahtaneille vielä ilouutisia: uudet, kolmannen kauden jaksot alkavat Yle Teemalla 15.11. Espanjalaissarjan neljännen ja viimeisen tuotantokauden esittämisestä Yle neuvottelee parhaillaan.Milanon naisten paratiisi -sarjan erittäin foxyn trailerin voit katsoa tästä:

Kommentit

 1. Koska koska koska jatkuu Milanon naisten paratiisi? Tänään katsoin tuon viimeisen , 20. jakson ja oli kyllä sellainen multimasentava antikliimaksi, että en kestä!

  VastaaPoista
 2. Hei Pauliina! Ystäväni Yleisradiosta kertoo, että Milanon naisten paratiisi saa Italiassa jatkoa loppuvuodesta 2017. Kakkoskauden esittäminen Suomessa on vielä epävarmaa, mutta toivotaan parasta. Huomasithan, että Milanon naisten paratiisia kovasti muistuttava espanjalainen Velvet jatkuu Teemalla uusilla osilla ensi tiistaina 15.11.? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Hyvä,että Velvet jatkuu,mutta toivottavasti myös saadaan naisten paratiisiin jatkoa,kiitos! Molemmat aivan huippuhyviä sarjoja!

  VastaaPoista
 4. Hyviä uutisia! Ihanan Milanon naisten paratiisi -sarjan kakkoskausi on juuri alkamassa Italiassa. Meillä Suomessa uusitaan ensin ke 4.10. klo 20.00 alkaen Yle Teema/Femillä sarjan alkujaksot, ja uusi kakkoskausi käynnistyy niiden perään joulukuun puolenvälin kieppeillä. Se siitä synkeästä syksystä!

  VastaaPoista
 5. Yle Areenasta uusintajaksot löytyvät melkein kolmen kuukauden ajan.

  VastaaPoista
 6. Blogistani löytyy nyt myös sarjan kakkoskautta koskeva päivitys:

  https://satuilualusta.blogspot.fi/2017/12/tv-arvio-milanon-naisten-paratiisin.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti