Matkat: Ahvenanmaalla päivällinen sujuu kerrankin kuin Strömsössä!

Ennen jälkiruokaa nautiskellaan kahvin seuraksi Smakbyn-ravintolan oman tislaamon omenalikööriä.


Mikä: Ravintola Smakbyn
Missä: Slottsvägen 134, Kastelholma, Ahvenanmaa
Milloin: Aukioloajat voit tarkistaa tästä. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.smakbyn.ax/fi.Kun Ahvenanmaalla on ihmetelty Kastelholman linnaa ja käyty sen lähistöllä sijaitsevassa Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa  hyörimässä juhannussalon ympärillä, kannattaa suunnata syömään aivan siinä vieressä olevaan Smakbyn-ravintolaan. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta sijaitsevaa Smakbyniä isännöi ahvenanmaalainen mestarikokki Michael "Micke" Björklund, jonka moni muistaa suositusta suomenruotsalaisesta tv-ohjelmasta Strömsö.


Mestarikokki Michael "Micke" Björklund käy itse esittelemässä eloisasti illan menun.

Sekä Suomessa että Ruotsissa Vuoden kokiksi valittu Björklund vannoo  pohjoismaisten, paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden sekä puhtaiden makujen nimeen. Aloitamme suorastaan kielelle sulavalla häränfilecarpacciolla, jolle oheismakuja antavat kanttarellit, puolukkasiirappi ja Kastelholmanjuusto. Ruokajuomaksi suositellaan ahvenanmaalaisen Stallhagenin panimon keskitummaa lagerolutta.


Häränfilecarpaccio suorastaan sulaa kielelle.

Pääruuaksi on turskanseläkettä ruskistetulla voilla ja piparjuurella. Janssonin perunamuusi on maustettu erilaisilla yrteillä. Huomio kiinnittyy erityisesti laadukkaaseen turskaan, jossa ei ole pienintäkään sivumakua. Ja ihanaltahan se ehta voi siinä ohessa maistuu.

Syön päivällistä osana 30-päistä ryhmää, mutta ravintolan muutamat, hymyileväiset ja ystävälliset tarjoilijat suoriutuvat  tehtävästään sangen hyvin. Vain perunamuusi on reunoiltaan vähän jäähtynyttä.


Janssonin perunamuusi saisi olla hiukan kuumempaa, mutta turska on taivaallista.

Se on mukavaa, että tässä ravintolassa saa kerrankin syödä rauhassa. Päivälliseemme on varattu runsaasti aikaa, ja ruokalajien välillä ehtii hengähtää. Ajan kanssa minulle alkaa pikku hiljaa valjeta paikan salaisuus: nyt todella ollaan osana luontoa. Ikkunapaikalla unohtuu ihmettelemään suurta harmaahaikaraa, joka painovoimaa uhmaten kököttää puussa. Auringon laskiessa se luo upeita varjokuvia seistessään joenuoman rannalla. Taustalla kohoaa jylhänä Kastelholman linna.

Paikallinen luonto on ravintolassa vahvasti läsnä paitsi lautasella myös näkökentässä, ja vieras kokee sulautuvansa ympäristöönsä. Tunne on äärimmäisen rentouttava. Kehräisin, jos osaisin.

Ikkunapaikalta voi seurata paikallisen linnuston elämää.

Ulkoapäin Smakbyn ei erityisemmin vakuuta: se on lähinnä laatikkomaisista taloista koostuva rykelmä, Sisätilat ovat kuitenkin korkeat, avarat ja valoisat. Yleisilme on tyylikäs, mutta rento. Maljakoissa on kotoisasti leskenlehtiä ja sähkövalon rinnalla palavat kevätillan hämärtyessä oikeat kynttilät.

Ravintolasalin puolelta voi seurata keittiön kuhinaa.

Pääruuan jälkeen tarjoillaan kahvi söpöistä sydänmukeista, mutta matkamuistoksi sellainen ei ravintolan puodista mukaan tartu: aamukahvimukiksi se polttelee liiaksi näppejä. Kahvin seuraksi nautiskelemme ravintolan oman tislaamon omenalikööriä.

Jälkiruuaksi  ei ole perinteistä Ahvenanmaan pannukakkua, vaan tyrnimarjaa seurakseen saanutta vanukasta, vaniljabavaroisea.  Jälkiruualle ei kyllä oikein löytyisi enää kylläisen ruokailijan vatsassa tilaa: Smakbynin annokset eivät ole valtavia, mutta ne ovat täyttäviä.

Vaniljavanukkaalle tuo paikallisen säväyksen tyrni.

Kaiken kaikkiaan Smakbyn-ravintolassa syömäni päivällinen on yksi parhaista koskaan nauttimistani. Kikkailua, keekoilua tai ylimaustamista ei tarvita, kun perusraaka-aineet ovat huippuluokkaa, ja ne valmistetaan taidolla. Smakbynissä ei myöskään tarvitse arvailla mitä syö, sillä sen erottaa omin silmin lautaselta.

Smakbynin persoonallisessa kattauksessa riittää iloisia pieniä yksityiskohtia.

Smakbynissä tarjoillaan sekä lounasta että päivällistä, ja juhlapäivinä, esimerkiksi juhannuksena, luvassa on erikoismenu. Lapsille löytyy oma ruokalista. Lisäksi ravintolassa järjestetään juomamaistajaisia ja ruuanlaittokursseja.

Seuraavaksi Micke Björlundin suunnitelmissa on rakentaa Smakbynin alueelle hotelli. Puhetta on ollut myös meijeristä ja savustamosta.Tästä voit katsoa, kuinka Micke valmistaa Ahvenanmaan pannukakkua:


Kommentit