Messut: Riihimäen Erämessuilla kannustetaan suomalaisia takaisin luontoon

Erämessut järjestetään Riihimäen Urheilupuistossa jo 22. kerran.

Mikä: Kansainväliset Erämessut 2016
Missä: Riihimäen Urheilupuistossa, Pohjolankatu 6-8. Riihimäen rautatieasemalta jatkuvat bussikuljetukset messualueelle.
Milloin: 9.-12. kesäkuuta 2016. Avoinna to & pe klo 11-19, la & su klo 10-18. Lisätiedot www.eramessut.fi.

22. Kansainväliset Erämessut ovat juuri avautuneet Riihimäellä. Näytteilleasettajia on tällä kertaa 370, ja täkäläisten lisäksi heitä on saapunut ainakin Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Virosta, Ruotsista ja Namibiasta.

Joka toinen vuosi järjestettävillä Erämessuilla on käynyt keskimäärin  40 000 metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn harrastajaa. Tänä vuonna teemana on "Suomalainen kaipaa luontoon". Suomen Erätaito ry onkin julkistanut messuilla Retkiyöhaasteensa, jonka tavoitteena on kannustaa suomalaisia retkeilemään ja yöpymään vähintään yhden yön ajan ulkona jokaisena neljänä vuodenaikanamme. Haaste on osa tulevan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Erämessut levittäytyvät yli yhdeksän hehtaarin alueelle.

Messuohjelmaa nähdään tänä vuonna  viidellä eri tapahtumapaikalla. Erityisesti Erämessut laajentaa nyt tarjontaansa retkeilyn ja erätaitojen puolella. Aihepiiriin liittyvää ohjelmaa on luvassa toimittaja ja retkeilyn sekatyömies Joppe Rannan isännöimällä, messualueen puisto-osassa sijaitsevalla Nuotiopiirillä. Sen keskuksena toimivalla Kotalavalla vierailevat muun muassa Patrick "Pata" DegermanSofia Johansson ja Veikka Gustafsson.

Nuotiopiirillä päivystää myös Suomen Karva-Kavereiden toiminnassa mukana oleva lapinkoira Tuisku. Saa siis rapsuttaa.

Messujen suurella ohjelma-areenalla nähdään muun muassa jousiammuntaesityksiä, läskipyöräilyä sekä noutajakoirien taiturointia. Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen kertoo siellä karhuista sekä luontokuvauksesta, ja lisäksi luvassa on luentoja muun muassa afrikkalaisesta sikarutosta, metsästyslain muutoksista ja uudesta kalastuslaista. Ohjelma-aluetta isännöi  Otavamedian Outdoor-lehtiperheen vastaava päätoimittaja Petri Korhonen.

Veneet ja kalastusnäytökset ovat vallanneet maauimalan Erämessujen ajaksi.

Kalastusalueen ohjelmaa isännöi perjantaina Peter Lahti, lauantaina television Erätulilla-ohjelmastakin tuttu Mikko "Peltsi" Peltola ja sunnuntaina Olli Ojamo. Lauantaina luvassa oleviin Vapaotteluihin osallistuvat heidän lisäkseen myös torstaina isännöinyt Mika "Haukikoira" Vornanen sekä Kalamimmit.

Erämessuilla esitellään myös ulkomaiden jahtimahdollisuuksia.

Messujen uudella Sako Areenalla keskitytään metsästykseen, aseisiin ja jahtimatkailuun. Lappi on saanut oman ohjelmalavansa ruokailualueen keskeltä. Luvassa on ohjelmaa kullanhuuhdonnasta Tornionjoen lohestukseen.


Metsästykseen keskittyvällä Sako Areenalla voi tutustua esimerkiksi traditionaalisiin, upeasti koristeltuihin Beretta-aseisiin.

Lauantaina kantatie 54:n varrella sijaitseva Sammaliston kosteikko muuttuu messujen etäpisteeksi, ja paikalliset luontoyhdistykset kertovat siellä toiminnastaan sekä alueen eläimistöstä. Lapsiperheille sopivaan maksuttomaan tapahtumaan voi ottaa mukaan omat eväät tai ostaa pientä välipalaa paikan päältä. Kosteikolle ei voi tulla omalla autolla, vaan messuilta on klo 11-17 järjestettävään tapahtumaan maksuton, jatkuva linja-autokuljetus.

Varsinaisten messupäivien päätyttyä tarjolla on vielä iltaohjelmaa. Messujen viihderavintolassa esiintyy perjantaina Pauli Hanhiniemi ja lauantaina Jukka Poika.

Erämessuilta löytyy myös pieni läskipyörärata.


Erämessuilla pääsee tekemään myös itse. Osallistua voi vaikkapa kolmiosaiseen SimWay Hunt -simulaattoriammuntakilpailuun, ja kokeilemaan pääsee  myös esimerkiksi läskipyöräilyä tai jousiammuntaa. Käsityötaitojaan voi testata veistämällä itselleen puisen Taalainmaan hevosen.


Nuotiopiirin nuotiolla saa halutessaan paistaa itse oman lettunsa.

Erämessujen murkinapuoli on parempi kuin perusmarkkinoilla. Muikkujen ja loimulohen lisäksi tarjolla on muun muassa poroa, karhua ja villisikaa. Vegeä tosin  mainostetaan vain unkarilaista ruokaa myyvällä osastolla.

Sotilaskodin osastolta saa  perinteitä kunnioittaen hernekeittoa sekä munkkikahveja. Jälkiruokansa voi toki valmistaa myös itse paistamalla lettunsa Riihiladun hoitamalla Nuotiopiirin nuotiolla.

Erämessuilta voi ostaa vaikkapa oman houkutuslinnun.

Ostosmahdollisuuksia riittää saunoista farkkuleggingseihin.  Siihen väliin mahtuu muun muassa telttoja, mönkijöitä, veneitä, metsästys- ja kalastusvälineitä,  erilaisia retkeilyvaatteita ja -varusteita, riistaherkkuja, huonekaluja, taidetta, koruja ja eläintarvikkeita.

Erämessujen tillataideteoksessa on 2016 pohjoisen vesistä sukellettua uistinta.

Messutoimistorakennuksessa voi käydä ihailemassa tilataideteosta Kelo 2016. Kelopuuhun on ripustettu 2016 uistinta, jotka on kaikki sukellettu pohjoisen vesistöistä Oulujoesta Jäämereen asti vuosina 2013-2015. Vieheet on puhdistettu ja varustettu uusilla koukuilla, ja ne ovat myynnissä messujen ajan.

Messukoirankin pitää välillä levätä.

Koirat ovat myös saaneet messuille oman osastonsa, josta löytyy monenlaista hännänheiluttajaa. Koiriin sangen uteliaasti suhtautuva Timotei-laama on puolestaan sijoitettu kalastusalueen läheisyyteen, ja sitäkin saa taputtaa.

Kim (vas.) ja Timotei edustavat Erämessuilla Hutkon laama- ja eläintilaa.

Alle 18-vuotiaat pääsevät Erämessuille lastenlipulla (8 €) ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Tekemistä riittää sekä tenaville että nuorisolle.

Leikkimään näyttävät erityisesti houkuttelevan  virolaisen Puukujuridin vino leikkimökki ja puinen merirosvolaiva. Messualueelta löytyvän panssarivaununkin päällä saa kiipeillä, mutta omalla vastuulla.

Vekkuli vino leikkimökki tulee Virosta.



Kommentit