Kesädekkari: Anna Janssonin Vääriin käsiin tutkii somen vaaroja ja pahuuden perintöäMikä: Anna Janssonin kirjoittama rikosromaani Vääriin käsiin (Gummerus, 2016)


Ruotsalaiskirjailija Anna Janssonin uusimmassa Maria Wern -dekkarissa Vääriin käsiin (Alla kan se dig, Norstedts 2015) murhaaja palaa kotikonnuilleen Gotlantiin tehdäkseen sovinnon menneisyytensä kanssa. Tuskin mies on kuitenkaan saarelle ehtinyt, kun hän jo kuolee auto-onnettomuudessa. Muutama päivä myöhemmin murhaajan yli kahdeksankymppinen isä löytyy julmasti surmattuna kotoaan.

Pari kuukautta myöhemmin  rikospoliisi Maria Wernin ja hänen työtovereidensa tutkimukset polkevat edelleen paikallaan. Sitten Gotlannin-lautalta katoaa syrjäänvetäytyväksi tiedetty lukiolaispoika, ja lisää vanhuksia joutuu silmittömän väkivallan kohteeksi.

Monet nykypäivän menestysdekkareista  ovat suorastaan vastenmielisen raakoja. Vääriin käsiin ei ole pahimmasta päästä, mutta kyllä siinäkin ihan hirveitä tapahtuu.

Vääriin käsiin -dekkarin teemat ovat rankkoja, mutta tärkeitä: vanhuksiin kohdistuva väkivalta, nuorison raaka käytös ja sosiaalisen median nurja puoli. Jansson kirjoittaa toisaalta tämän ajan vanhusvihamielisestä ilmapiiristä, mutta toisaalta myös koulukiusaamisesta ja sen vakavista seurauksista. Ihmiset ovat kovilla ikään katsomatta. Jansson kuvaa hyvin ihmisten rikkinäisyyttä ja haavoittuvutta, hän paljastaa syyt ja selittää seuraukset.

Sairaalaoloista ja hoitotyöstä Jansson kirjoittaa myös tässä dekkarissaan hyvin uskottavasti, onhan hän entinen sairaanhoitaja.

Toisin kuin monissa muissa Maria Wern -dekkareissa, Vääriin käsiin -kirjassa  ei ammenneta Gotlannin historiasta ja myyteistä, vaan liikutaan ajallisesti lähivuosikymmenillä.

Ensimmäiset kaksi kolmasosaa dekkarista Jansson kuljettaa tarinaa sujuvasti ja kuvaa taitavasti ja melko syvällisestikin  tapahtumia eri päähenkilöiden silmin. Viimeisessä kolmasosassa tulee sitten valitettavasti jostain syystä kiire, ja keskitytään päähenkilöiden sijasta rikostutkinnan vaiheiden mekaaniseen luettelemiseen. Kirjan loppu on aivan pikakelausta, eikä ihan uskottavimmasta päästä.

Kuten tässä blogissa pari viikkoa sitten kerroinkin, piipahdin juhannuksen alla Visbyssä. Vääriin käsiin -dekkaria olikin nyt kiva lukea kartan kanssa. Jansson antaa tapahtumille niin selvät koordinaatit, että Visbyssä on helppo liikkua Maria Wernin jalanjäljissä.  Ruotsin suurimman dekkarifestivaalin Crimetime Gotlandin yhteydessä elokuun puolessavälissä voi myös osallistua Gotlanti-dekkareista tuttuja murhapaikkoja kiertäville opastetuille bussi- ja  kävelyretkille.


Paitsi dekkareita, Anna Jansson kirjoittaa myös muun muassa lastenkirjoja ja viihderomaaneita.

KUKA ANNA JANSSON?

* Ruotsalaiskirjailija Anna Maria Angelika Jansson (s. 1958) varttui Visbyssä Gotlannin saarella, minne myös monet hänet kirjoistaan sijoittuvat. Tenavana hän tapasi leikkiä etsiväleikkejä Visbyn Kasvitieteellisessä puutarhassa ja vakoilla epäilyttäviä kulkijoita sen huvimajasta käsin. Nykyään Annalla on pieni tukikohta Visbyssä, ja hän käy Gotlannissa 8-10 kertaa vuodessa. Kirjailija tekee kaiken Wern-dekkareidensa taustatutkimuksen paikan päällä saarella. Annaan voi siis törmätä Visbyssä päiväkävelyllä rantakadulla tai hänet voi löytää Kasvitieteellisestä puutarhasta lukemasta kirjaa.

* Ennen täysipäiväistä kirjailijanuraansa Anna työskenteli 30 vuotta Örebrossa sairaanhoitajana. Sairaalassa kuullut tarinat inspiroivat Annaa, ja hän alkoi kirjoittaa öisin rikosromaaneja. Maria Wern tutkikin dekkarisarjan alussa rikoksia Örebrossa.

* Erittäin tuotteliaan ja monipuolisen Annan ensimmäinen kirja ja Maria Wern-dekkari Stum sitter guden (Norstedts) eli  Vaitelias Jumala (Gummerus, 2002) ilmestyi Ruotsissa vuonna 2000. Tänä kesänä suomennetun Vääriin käsiin -dekkarin jälkeen Anna on  jo ehtinyt julkaista Ruotsissa uuden Maria Wern -dekkarin Rädslans fångar (Norstedts, 2016). Se on Wern-sarjan 17. osa, ja seuraavakin dekkari on jo työn alla.

* Maria Wern -dekkareista on tehty myös tv-sarjoja ja -elokuvia, joiden pääosassa on Eva Röse.

* Maria Wern-dekkareiden lisäksi Anna Jansson kirjoittaa muun muassa tieto- sekä lastenkirjoja, joista osassa päähenkilönä on Maria Wernin poika Emil. Myös Emilin etsiväseikkailuja on suomennettu.

* Annalta on myös ilmestynyt Gotlantiin sijoittuva viihderomaani Ödesgudinnan på Salong d'Amour (Norstedts, 2014) eli Amorin kiehkurat (Gummerus, 2014). Sille ilmestyy elokuussa Ruotsissa jatko-osa Svärmödrar utan gränser.


Janssonin viihderomaanien päähenkilönä on visbyläinen kampaaja Angelika Lagermark.

Kommentit