Kesäteatteri: Mökkinaapurit naurattaa Messilässä kasarihittien tahdissa

Messilän sydämellisessä musiikkikomediassa mökillä on ahdasta, kun naapurit tunkevat iholle.

Mikä: Musiikkikomedia Mökkinaapurit
Missä: Lahden Uusi Kesäteatteri lumi- ja lomakeskus Messilän Markkinaravintolassa (Messiläntie 308, Messilä). Lisätiedot osoitteesta www.messila.fi.
Milloin: Esitykset 11.6.-28.7.2016. Mökkinaapureiden seuraavat esitykset ovat  nyt sunnuntaina 17.7. Tarkemmat tiedot ja liput osoitteesta www.laukes.fi.


Mökkinaapurit-musiikkikomedian alkukohtauksessa luomuherneviljelijä Lasse Hiipan kesä on täydellisimmillään. Erakoitunut ihmisvihaaja on hankkiutunut eroon lopuistakin häiriötekijöistä, ja nyt hän voi keskittyä juttelemaan käkikelloilleen kaikessa rauhassa luonnon keskellä.

Mutta sitten naapurimökkiin pöllähtää hermolomalle serkkupoika Kristian, jonka Lasse ei tiennyt olemassa olevankaan. Viihdealalla työskentelevä manageri on määrätty burnout-lomalle ja sometauolle, ja nyt hän haluaa pelata Lassen kanssa seurapelejä ja grillata tofunakkeja.  Hermothan siinä menevät, sillä Lasse on sentään pienestä pitäen ollut asiallinen kaveri.

Se on kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä Kristianin perässä mökille kompuroivat sekä hänen äitinsä että kamalimmat asiakkaansa, hyperventiloiva iskelmälaulaja Nelli Kaneli ja  kristilliset arvot omaava glamourtanssija Barbi Puttonen. Pian on käkikelloilla Lasselle asiaa.

Outi Keskevaarin käsikirjoittama ja Paavo Honkimäen ohjaama Mökkinaapurit on  kepeä, kesäinen ja sydämellinen tarina perheestä ja rakkaudesta.  Esityksen musiikki koostuu takavuosien, enimmäkseen 1980-luvun, hittien suomenkielisistä käännösversioista. Osa niistä olikin jo armollista kyllä ehtinyt painua unholaan.

Lassella (Joel Mäkinen) on kaikki hyvin, kunnes serkkupoika muuttaa naapurimökkiin.

Sitä lähtökohtaisesti luulee kesäteatteriin mennessään näkevänsä amatööriesityksen, mutta niinhän ei tässä tapauksessa ole: LAUKES eli Lahden Uusi Kesäteatteri on musiikkiteatteriin keskittyvä ammattiteatteri. Myös esityksen taso paljastaa nopeasti, että kaikki Mökkinaapureiden esiintyjät ovat ammattilaisia.

Lassea esittävä Joel Mäkinen on Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian kasvatteja. Kristiania näyttelevä Peter Nyberg ja Barbina riemastuttava Linda Hämäläinen  taas ovat juuri valmistuneet Lahden Musiikki- ja draamainstituutista. Sieltä on oppinsa hakenut myös Nelliä esittävä Anni Kajos. Helleviä esittävä Maruska Verona on  Tampereen Teatterin näyttelijöitä ja Nätyn kasvatti.

Melkoisesta esiintymiskokemuksesta huolimatta kaikki näyttelijät ovat vielä alta kolmekymppisiä, Nyberg, Hämäläinen ja Kajos eivät ole vielä kahtaviittäkään. Uskokaa kun sanon, että tästä porukasta kuullaan vielä. Hämäläisen ja Nybergin voisi jo nyt heittää suoraan Putoukseen. Mainioita!

Linda Hämäläinen (vas.), Maruska Verona ja Anni Kajos tulkitsevat Wham!-hitin Riisu pois jo arkipaita.

Eniten yllätyin esityksen korkeasta musiikillisesta tasosta. Nyt pysyttiin äänessä, varmasti ja puhtaasti, paitsi jos kohtaus muuta edellytti. Nykypäivän musiikkiteatteriin koulutetut nuoret näyttelijät kun eivät keskeytä näyttelemistä laulunumeron ajaksi, vaan pysyvät roolissa koko ajan. Vahvan eläytymisen ansiosta monelta menikin aivan ohi, kuinka tolkuttomia lavalla itse asiassa laulettiin. Monen käännöshitin suomennos kun on ihan nolousklassikko.

Kylmimmät väreet sai aikaan Anni Kajos Korttitalo vaan -biisillä,  joka myös Abban The Winner Takes It All -hittinä tunnetaan. Ja kukapa voisi olla herkistymättä, kun näyttämöllä soi Alphavillen maailmankaikkeuden ihanin Forever Young Tauskin Suomi-versiona Taas nuori oon.

1980-luvun teininä tunnistin kyllä kaikki esityksen 16 käännöshittiä, mutta jotenkin sovitukset olivat niin  uusia, että kappaleet kuulostivat osin aivan erilaisilta.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että päädyin kuuntelemaan kasarihittejä tätä kirjoittaessani, tosin kyllä alkuperäisversioina.

Sekin on hienoa, että Mökkinaapureissa soittaa elävänä ja livenä oikea orkesteri (Sirkku Hilanko, Asko Turkia ja Niklas Hagmark). Hämmästyin loppukumarruksessa, että muusikoita oli vain kolme, niin täyteläisesti ylisillä soi. Ja äänentoisto oli kohdillaan.

Kansainvälinen glamourtanssija Barbi Puttonen (Linda Hämäläinen) varmistaa, että molemmat aarteet ovat tallella.

Olen niin tottunut siihen, että kesäteatteria esitetään hyttysten herkkuna maakuopassa puskien keskellä, että Messilän olosuhteet olivat minusta suorastaan loisteliaat. Vanhan navetan ylisille Markkinaravintolaan rakennettu teatteritila on lämmin, sateellakin kuiva ja maalaisromanttinen. Pieni, mukava ja intiimi katsomo vetää vain reilut 200 henkeä, joten kaikkialta näkee, kuulee ja pääsee lähelle esitystä.

Messilässä yleisö pääsee lähelle esitystä.

Teatterin Mökkikahvilasta saa ennen esitystä ja väliajalla limua sekä makkaraa, mutta myös vahvempia juomia. En nyt kehota ketään ryypiskelemään kesäteatterissa, mutta onhan se erittäin kiva, kun kuoharilasin voi täysien A-oikeuksien ansiosta ottaa mukaan katsomoon.

Kaiken kaikkiaan Mökkinaapurit oli viihdyttävä, laadukkaasti tehty ja hyvän tuulen tuova  esitys mukavissa olosuhteissa. Käyntiin päästiin aavistuksen hitaasti, mutta peto oli irti sillä sekunnilla, kun Barbi Puttonen pyrähti paikalle. Sai nauraa ja ketkua kesässä kivan popin tahdissa.


Kommentit