Arvio: Todella upeeta -elokuva pettää alkuperäissarjan

Patsy (Joanna Lumley, vas.) ja Edina (Jennifer Saunders) kaahottavat vaihteeksi Cannesissa.


ELOKUVA: Mandie Fletcherin ohjaama komedia Todella upeeta: elokuva (Absolutely Fabulous: The Movie, 2016). Pääosissa Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha, Jane Horrocks. Parhaillaan elokuvateattereissa.

Tehdäänpä nyt heti selväksi yksi asia: minä rakastan Patsyä ja Eddyä. Nauroin katketakseni Ylen ennakkokatselussa, kun komediasarja Todella upeeta (Absolutely Fabulous 1992-2012) alkoi meillä Suomessa tammikuussa 1995. BBC:n tuotantoa oleva brittisarja oli räävitön, hulvaton ja käänteentekevä. Todella upeeta ja Sinkkuelämää mullistivat 1990-luvulla lopullisesti television naiskuvan.

Siitä on 20 vuotta, joten suhtauduin kyllä jo etukäteen vähän varauksella uuteen Todella upeeta -elokuvaan. Maailma on nyt toinen. Skumpan sijasta pr-tilaisuuksissa juodaan vihersmoothieita, ja tosielämässä Patsyn ja Eddyn kaltaiset sekoilijat olisivat tehneet konkurssin tai saaneet potkut jo viimeistään kymmenen vuotta sitten.

En silti ollut varautunut ihan siihen, mitä uusi elokuva lopulta teki: AbFab-leffa pettää paitsi yleisönsä myös itsensä.

Yksi elokuvan tähtivierailijoista on läpimärkä Kate Moss.

Tv-sarjan Todella upeeta loivat Edinaa eli Eddyä esittävä Jennifer Saunders ja Dawn French. Nerokkaita komedian mestareita molemmat. Uuden elokuvan Saunders on kirjoittanut yksin, enkä ole ihan varma, voiko heppoista tarinaa oikein edes käsikirjoitukseksi kutsua. Kunhan kaahotetaan pakonomaisesti. Tv-sarjassa liioittelu oli se juttu, mutta nyt menee jo överiksi.

Juonentynkänä on, että vanhaan malliin kännissä kompuroivaa Eddyä epäillään huippumalli Kate Mossin taposta, ja bilekaksikko pakenee turistiluokassa mahdollisia syytteitä kanaalin yli yltäkylläiseen Cannesiin.

Mukana elokuvassa ovat lähes kaikki tv-sarjasta tutut hahmot. Uutena esitellään Eddyn 13-vuotias tyttärentytär Lola (Indeyarna Donaldson-Holness), jolla taitaa olla talouden ainoa toimiva luottokortti.

Todella upeeta eli tuttavallisemmin siis vain AbFab on sen verran kova kulttisarja, että mukaan elokuvaan ovat ilmeisesti halunneet  kaikki mahdolliset julkkikset ja näyttelijät. Aika moni on päässytkin (mm. Stella McCartney, Jerry Hall, Emma Bunton, Lulu, Jon Hamm, Perez Hilton, Jean-Paul Gaultier, Dame Edna, Joan Collins). Tv-sarjasta Glee tuttu Chris Colfer yllättää tekemällä pienen, mutta osuvan roolin kampaaja Christopherina. Game of Thronesissa Tarthin Brienneä esittävä Gwendoline Christie saa osakseen pari mukavaa GoT-heittoa.


Edinan äiti (June Whitfield) pääsee elokuvassa lopultakin ulos tyttärensä keittiöstä. 

Vielä ihmisiäkin enemmän  Todella upeeta -elokuvaan ovat ilmeisesti halunneet tavarat. Ei taida leffasta bränditöntä kohtausta löytyä. Ja juuri siinä Todella upeeta pettääkin itsensä: alkuperäinen tv-sarja irvaili tavaran, brändien ja trendien perässä juoksemiselle, elokuva taas ryntää niitä kohti helmat korvissa. Tuntuu kuin koko leffan perusideana olisi tuotesijoittelu.

Tietenkin tämä on mainonnan ja markkinoinnin aikakausi, mutta kai elämällä nyt jokin muukin tarkoitus on kuin ostaminen?

Tv-sarjassa Patsy ja Edina olivat särmikkäitä ja teräviä, kerrassaan sietämättömiä, mutta silti viileitä ja hirveänihania tyyppejä. Ryhdittömässä ja pakotetussa elokuvassaan he ovat surullisia, säälittäviä ja alavireisiä. Se ainainen ryypiskelykään ei enää naurata, kun on elävässä elämässä nähnyt liian monen hyvän ja lahjakkaan hukkuvan alkoholiin.

Kyllä minä jostain tykkäsinkin. Parodia Thelma ja Louise -leffan loppukohtauksesta sai tirskahtamaan, ja Piukat paikat -elokuvan suuntaan tehdään pieni, mieltä lämmittävä kumarrus.

Tietenkin kaikki tv-sarjan ystävät menevät joka tapauksessa Todella upeeta -leffan katsomaan, mutta ainakin teitä on nyt varoitettu.Elokuvan trailerin voit katsoa tästä:

Kommentit