Tv-arvio: Downshiftaajat tekee ajankohtaista draamakomediaa työttömyydestä ja köyhyydestä

Downshiftaajien pääosissa ovat Anna-Leena Härkönen (vas.),  Iina Kuustonen, Jussi Vatanen, Mikko Leppilampi ja Niina Lahtinen.


MIKÄ? 10-osainen kotimainen draamakomediasarja Downshiftaajat
MISSÄ JA MILLOIN? Osien ensiesitys Ylellä keskiviikkoisin TV2:ssa klo  21.00, uusinnat samalla kanavalla torstaisin aamupäivällä ja perjantai-iltaisin. Yle Areenassa kaikki ensimmäisen kauden jaksot ovat jo katsottavissa, ja ne löytyvät sieltä helmikuulle 2017 asti. Sarjan avauskauden voi katsoa myös maksullisesta Elisa Viihde Aitio -palvelusta.
HUOM! Downshiftaajien toinen tuotantokausi alkaa Elisa Viihteellä 15. joulukuuta. Uudet jaksot tulevat katseltaviksi neljässä erässä.


Kotimaisen Downshiftaajat-draamakomediasarjan ensiesitys oli jo vuosi sitten maksullisessa Elisa Viihde -palvelussa, mutta se on silti edelleen ihan poikkeuksellisen ajankohtainen tv-sarja. Parhaillaan Downshiftaajia esittävät kaikelle kansalle TV2 ja Yle Areena.

Downshiftaajat-sarjan päähenkilöiden elämässä mikään ei ole ihan sitä, miltä ulospäin näyttää. Kolmikymppisen Tommin (Jussi Vatanen) konsulttifirma menee konkurssiin, eikä väitöskirjaansa loputtomiin vääntävä Satu-vaimokaan (Iina Kuustonen) mitään tienaa. Edessä on siis muutto kattohuoneistosta pääkaupungin sydämestä  Koivukylään Vantaalle. Kenellekään ei elintason romahtamista kehtaa tunnustaa, joten sanotaan vain, että  downshiftataan  ja että Tommi on kokeilunhaluinen eksentrikko.

Ehkä Tommi (Jussi Vatanen) on kokeilunhaluinen eksentrikko tai ehkä Tommin ja Sadun (Iina Kuustonen) rahat vain ovat lopussa.

Sadun veli Aaro (Mikko Leppilampi) puolestaan pakotetaan pienemmällä palkalla osa-aikatyöhön, mutta raskaana oleva Pia-vaimo (Niina Lahtinen) vain vaatii koko ajan kotiin uudempaa ja hienompaa. Ulospäin valehdellaan täälläkin sujuvasti, että kaikki on loistavasti.

Vaativainen Pia (Niina Lahtinen) on onneton, vaikka Aaro (Mikko Leppilampi) yrittää kaikkensa.

Elisa Viihteen  Downshiftaajat on Suomen ensimmäinen viihdepalvelun alkuperäissarjana toteutettu laajamittainen draamasarja. Täytyy myöntää, etten osannut odottaa sen olevan ihan priimalaatua. Tarkemmin ajatellen olisi kyllä pitänyt osata: tekijat ovat pitkälti samoja kuin TV2:n aivan mainiossa Kimmo-komediasarjassa. Molempia sarjoja ohjaa Teppo Airaksinen (mm.  Putous sekä elokuvat Kulman pojat ja Napapiirin sankarit 2), ja myös näyttelijäkaarti on yhteinen. Samoin tuotantoyhtiö, Yellow Film & TV.

Timo Varpion (Isänmaan toivotKultakuume.com, Uudisraivaaja, Roba) käsikirjoittama Downshiftaajat on päävirtaukseltaan draamaa, mutta siinä on paljon huumoria ja muutamat aivan hervottomat hetkensä. Pian maailman noloin tilanne hemmotteluhieronnassa on ihan suoraan primitiivihuumorin ytimestä, mutta aika harva katsoja siitä repeämättä selviää. Aaro ja maalipistooli -toimintapätkä taas pitäisi näyttää jokaiselle remontista haaveilevalle kotinikkarille.

Sarjan roolitus on liki täydellinen. Iina Kuustonen tuntuu aina tekevän suurella sydämellä, ja Jussi Vatanen pääsee kerrankin vakavahkossa tv-roolissa näyttämään osaamistaan laajemmin. Viime vuosina paljon juontanut Mikko Leppilampi muistuttaa olevansa oikeasti näyttelijä.

Teppo Airaksinen tekee siitä poikkeuksellisia ja sydämellisiä ohjauksia, että yleensä kaikki hänen hahmonsa ovat jollain tavalla sympaattisia, ne ketkuimmatkin. Downshiftaajissa kyllä  on  muutama aika kaameakin tyyppi. Päärooleista överein on Niina Lahtisen Pia, mutta samalla hän on kyllä myös heistä hauskin. Sivurooleissa huvittelevat täysillä Anna-Leena Härkönen Sadun ja Aaron melkein sietämättömänä äitinä ja Pirkka-Pekka Petelius  tämän itsevarmana miesystävänä. PPP antaa kasvot (ja vähän muutakin) miestyypille, joka on jokseenkin pöyristyttävä mutta täysin todellinen.

Sarjan tunnusmusiikkina soi Atomirotan Tervetuloo. Se jotenkin sopii sarjaan.

Tommin (Jussi Vatanen, vas.) ja Juhan (Eero Ritala) kattoterassilta avautuvat sentään hulppeat näkymät. 

Downshiftaajat on sujuva ja viihdyttävä, mutta samalla salaa viisas sarja. Seassa on paljon aitoja tunteita ja todellisia tilanteita. Timo Varpion käsikirjoitus on uskottava ja rehellinen, koska siinä ei demonisoida eikä romantisoida sen enempää köyhyyttä kuin rikkauttakaan. Myös sarjan dialogi on toimivaa ja aidon oloista.

Downshiftaajat paljastaa ovelasti, kuinka kulutustottumusten lisäksi myös ihmisten arvot, asenteet ja moraali elävät sen mukaan, onko lompakossa rahaa vai ei. Satu ja Tommi huomaavat, että yhdessä tulee köyhänä vietettyä paljon enemmän aikaa, ja se on mukavaa. Ja onhan Tommilla sentään edelleen käytössään grillillä varustettu kattoterassi, jolta näkee yli kaupungin.

Varsinkin aluksi Satu ja Tommi yrittävät olla reippaita ja tarmokkaita. Reaalitodellisuus on varaton, mutta heidän henkinen pääomansa ja kokemuksensa makeammasta elämästä ovat yhä tallella. Satu ja Tommi ovat tavallaan kahden maailman välissä.

Toisaalta Downshiftaajat kuvaa hyvin myös sitä, kuinka tunnelma muuttuu ahdingon jatkuessa. Sorrutaan kotikalsaripäiviin ja tunnetaan ulkopuolisuutta keskustan aamuruuhkassa. Pitkittyvän köyhyyden myötä heräävät myös uudenlaiset pelot: entä jos ei enää koskaan olekaan varaa matkustaa Toscanaan? Ja ne isommatkin: entä jos ei  koskaan ole varaa hankkia lasta? Varattomuus kiristää pinnaa uudella tavalla, ja pidemmän päälle rahasta tulee riitaa sekä rakkaan että sukulaisten kanssa.

Nyky-Suomessa aika moni on vastaavassa tilanteessa. Siksi on arvokasta ja tärkeää, että Downshiftaajat käsittelee ja avaa aihetta. Vielä arvokkaampaa on, että sarja tekee sen lämmöllä ja huumorin kautta. Tässä ei nyt synkistely auta.

Työttömyyttä ja köyhyyttä on toki monenlaista, joten läheskään kaikki varattomat ja virattomat eivät sarjasta arkeaan tunnista. Mutta tietty joukko aivan varmasti.


Pääset Yle Areenaan  katsomaan Downshiftaajia klikkaamalla  tästä.

***

MIKÄ IHMEEN DOWNSHIFTAUS? Downshiftaus tarkoittaa leppoistamista tai elämän kohtuullistamista. Alun perin Yhdysvalloissa syntyneen aatesuuntauksen tarkoituksena on parantaa elämänlaatua vähentämällä työntekoa ja kulutusta.


Marja-Liisa (Anna-Leena Härkönen) ja Raimo (Pirkka-Pekka Petelius) ovat aika napakka pari.
Kommentit