Tv-arvio: Gilmoren tytöt palaa epätasaisena minisarjanaMIKÄ?  4-osainen amerikkalainen draamakomediasarja Gilmore Girls - vuosi elämää
MISSÄ? Minisarja löytyy maksullisesta Netflix-tilausvideopalvelusta. Ensimmäinen katselukuukausi on nyt uusille tilaajille ilmainen. Pääset palveluun klikkaamalla tästä.
HUOM! Netflixistä löytyvät myös kaikki alkuperäisen Gilmoren tytöt-sarjan seitsemän kautta.

Siitä on melkein vuosikymmen, kun Amy Sherman-Palladinon luoma amerikkalainen suosikkisarja Gilmoren tytöt (Gilmore Girls, 2000-2007) päättyi. Komediallisessa draamasarjassa seurattiin 32-vuotiaan Lorelain (Lauren Graham) ja hänen 16-vuotiaan Rory-tyttärensä (Alexis Bledel) elämää idyllisessä Stars Hollow'n pikkukaupungissa Connecticutissa. Impulsiivinen Lorelai  ja hänen nokkela ja pikkuvanha tyttärensä olivat pikemminkin hyviä ystäviä kuin äiti ja tytär.

Lämmin, hauska ja älykäs sarja sai uskollisen fanikunnan, ja suru oli suuri, kun Gilmoren tyttöjen ilmoitettiin päättyvän. Närää lisäsi vielä se, ettei sarjan sielu ja sydän, Amy Sherman-Palladino, ollut enää mukana sen viimeisellä kaudella. Hänellä oli ollut omat suunnitelmansa sarjan juonen suhteen, ja Gilmoren tyttöjen uskottiin päättyneen "väärin".

Ja nyt Gilmoren tytöt sitten palaa, tilausvideopalvelu Netflixin alkuperäissarjana. Neliosainen Gilmore Girls - vuosi elämää (Gilmore Girls: A Year in the Life, 2016) on alusta loppuun Amy Sherman-Palladinon ja hänen  miehensä Daniel Palladinon käsialaa. Minisarja kuvaa Lorelain ja Roryn vaiheita joululta 2015 marraskuuhun 2016. Aikaa alkuperäisen sarjan tapahtumista on vierähtänyt noin kahdeksan vuotta.

Mukana minisarjassa ovat melkein kaikki alkuperäisen sarjan näyttelijät. Lorelain Richard-isää näytellyt Edward Herrmann (1943-2014) on poissa, mutta Richardin hahmo on edelleen sarjassa näyttävästi mukana. Lorelain leskeksi jäänyt äiti Emily (Kelly Bishop) on nyt aiempaa selvemmin yksi Gilmoren tytöistä, jotka ovat kaikki kolme omalla tavallaan hukassa, ja nykyään yllättävän persoja viskille.

Minisarjassa vilahtelee myös hauskoja tähtivieraita, mm. Paul Anka ja Rachael Ray. Tuskin on vahinko, että  Emilyn uutta seuralaista ja siis melkein Lorelain isäpuolta esittää Laura Palmerin isää Twin Peaksissa  näytellyt Ray Wise. Twin Peakshan siis tekee paluun ensi keväänä 25 vuoden tauon jälkeen.

Parhaiten Mullan alla-sarjasta muistettu  Peter Krause esittää Syksy-jaksossa metsänvartijaa. Kuvausten ulkopuolella Krause ja Lauren Graham ovat pariskunta.

Gilmoren tytöt on aina vilissyt viittauksia populaarikulttuuriin ja trendikotkotuksiin. Niitä riittää nytkin. KonMari-siivousvillitys iskee myös Emilyyn, ja Lorelai päättää palata luontoon Cheryl Strayedin muistelmateoksen Villi vaellus (2012) innoittamana. Montaa on innoittanut polulle myös sen pohjalta tehty Reese Witherspoon-elokuva Wild - Villi vaellus (2014).

Veikkaan ihan kivaa joulumyyntiä sekä Marie Kondon että Cheryl Strayedin kirjoille tänäkin vuonna. Ja pomminvarma joululahjahitti on se Lorelain villapipo pörrötupsulla.

Lena Dunham mainitaan muutamaan kertaan, ja hienoa kyllä Esa-Pekka Salonenkin kerran. Kesä-jakson uima-allaskohtauksen dialogi on yhtä viittauksista koottua herkkupalaa aina Mad About the Boysta Khaleesiin. Kesä on osista muutenkin hauskin: Stars Hollow'n oma musikaali on kieltämättä mykistävä.


Kahvia kuluu myös Gilmoren tyttöjen uusissa jaksoissa.

Ja millainen uusi minisarja sitten kokonaisuutena on? Epätasainen.

Avausjakso Talvi on niin viimeisen päälle jouluspesiaali, ettei enää enempää voisi olla. Läpeensä laskelmoitua hyggeily- ja kotoilukamaa, mutta niin varmasti iso osa sarjan faneista haluaakin sen olevan. Gilmoren tytöt on aina ollut myös lohtu- ja pakosarja, kaikesta nokkeluudestaan huolimatta.

Talvi-jakson alussa Rory palaa hetkeksi entiseen kotikaupunkiinsa, jossa kaikki on hämmentävän ennallaan. Stars Hollow taitaa tosiaan  kököttää jättimäisessä lumisadepallossa, jossa mikään ei koskaan muutu.

Hämmentävä on myös Rorya esittävä Alexis Bledel. Hän on oikeasti nykyään 35-vuotias ja Roryn pitäisi olla 32, mutta Alexis näyttää noin 22-vuotiaalta.

Talvi-jakso näyttää kyllä somalta, mutta on jotenkin pakonomainen ja alavireinen: sekä Lorelai että Rory tuntuvat haparoivilta ja heidän iloinen itsevarmuutensa on poissa.  Gilmoren tytöt tuli tunnetuksi sarjana, jossa nokkeluudet rytmittyivät täydellisesti ja niitä ryöppysi solkenaan, mutta nyt rytmi on hukassa ja tahti jähmeä. Ainoa joka on entisellään ja synkassa on Paris (Liza Weil).

Ja onko Stars Hollow'stakin tullut vähän säälittävä ja alakuloinen tuppukylä, vaikka se ennen oli niin hassu ja söpö?

Lattean alun jälkeen minisarja kuitenkin  parantaa kuin sika juoksuaan, mikä pitää Petal-possun ansiosta kirjaimellisestikin paikkansa.

Melko mitäänsanomattoman Kevään ja paikoin oikein hauskan Kesä-jakson jälkeen sarjan päättää hyvin epätasainen Syksy. Amy Sherman-Palladinon itse käsikirjoittamassa ja ohjaamassa jaksossa on sekä aivan huikeita että kiusallisen kliseisiä hetkiä.

Roryn ja hänen ystäviensä  versio Beatlesin  With a Little Help from My Friends -klassikosta on aivan ihana. Piti oikein  keittää uusi mukillinen kahvia, että pääsin siitä yli.

Minisarjan loppu lienee suuren yleisön makuun. Itse olisin odottanut Lorelailta kaikkien näiden vaiheiden ja valintojen jälkeen jotain omaperäisempää.

Minisarjan päätöslause on kyllä hyvä. Ihme, jos tämä jää tähän.


Kommentit