Kirja-arvio: Vasten auringon siltaa kertoo sydämellisiä tarinoita absurdista elämästä (Satuilualustan joulukalenteri, 11. luukku)KIRJA: Mark Levengoodin kirjoittama tekstikokoelma Vasten auringon siltaa (2016, Kustantamo S&S)

Ruotsinsuomalaisen toimittaja-juontaja-kirjailija Mark Levengoodin ensimmäinen tekstikokoelma Riemujen rikkaus ja surujen summa (2007, Schildts) on rakkaimpia lempikirjojani. Aika moni ystävänikin on sen ehtinyt minulta vuosien varrella lahjaksi saada.

Että olipa veikeää sitten jossain kohtaa huomata, että meillä on Markin kanssa sama syntymäpäivä, vuosi vain muutamalla heittää. Juuri sellaisia ovat elämän hassut pienet sattumat.

Tässä välissä Levengood on ehtinyt kirjoittaa kolme muutakin tekstikokoelmaa, joita kaikkia en ole edes lukenut. Nyt ostin kuitenkin Markin uusimman kirjan, Vasten auringon siltaa, itselleni joululahjaksi Helsingin kirjamessuilta.

Kyllä. Aika monen muunkin tapaan innostuin Markin ja Baba Lybeckin aivan mainiosta keskustelusta messuilla (valitettavasti se ei enää näy  Yle Areenassa). Ja myönnetään, halusin tavata kirjoja signeeranneen Markin. Ja todellakin, hän oli hirmuisen hurmaava ja mukava. Sain nimikirjoituksen viereen valtavan sydämen, vaikka en edes kehuskellut sillä yhteisellä syntymäpäivällä.

Niin, mutta se kirja. Tietenkin on vähän aikaista lukea joululahjansa jo nyt, mutta tein sen silkkaa jalouttani voidakseni kertoa teille, kannattaako teosta hankkia lahjaksi.

Ehdottomasti kannattaa. Kuten muutkin Markin kirjat, Vasten auringon siltaa on jo tavarana pieni, kaunis ja käteensopiva. Eli melko täydellinen lahjaesine. En kai minä nyt muuten olisi sitä itselleni joululahjaksi ostanut.

Tämä lahja kannattaa kuitenkin myös avata ja lukea, sillä siitä voi olla iloa vielä vuosiksi eteenpäin. Monta kertaa nauroin kirjaa lukiessani ääneen.

Vasten auringon siltaa on niitä kirjoja, joiden lukeminen on hyväksi ihmiselle. Mieli kevenee, nauru pulppuaa ja sydämessä läikähtää lämpimästi. Levengood on valontuoja. Hänen tekstinsä pirskottavat uskoa, toivoa ja pilkettä näihin aikoihin, joissa synkkyyttä ja pessimismiä on jo ihan riittämiin.

Mikään naiivi hymisijä tai lipevä lässyttäjä Mark ei silti ole. Hänen tapansa katsella maailmaa on älykäs, tarkkanäköinen ja ilkikurinen, mutta samalla lempeä ja lämmin. Mark piruilee, mutta ei kettuile. Kaikki hänen tarinansa eivät ole iloisia eivätkä herttaisia, mutta synkimmistäkin hetkistä jatketaan sinnikkäästi eteenpäin, usein itseironian voimalla. Kun katsoo sillä silmällä, melkein kaikessa tässä maailmassa on aina myös jotain hullunkurista.

Oma suosikkini taisi olla tarina Rosemary-serkusta, Key-tädistä ja siitä, kuinka emme koskaan ole vankeina lyijynharmaan taivaan alla.

Levengoodin värikkään suvun ja ystävien lisäksi napakan mittaisissa tarinoissa seikkailevat muun muassa Kirsti Paakkanen ja kruununprinsessa Victoria, jonka syntymäpäiväjuhlaa Ruotsin suosituimpiin suomalaisiin lukeutuva Mark on juontanut jo monta kertaa. Ilon Wikland on piirtänyt kirjaan hienoja suomalaisia tonttuja. Tykkäsin.

Olen niin kiintynyt Riemujen rikkaus ja surujen summa -kirjaan, etten oikein pysty objektiivisesti vertaamaan Vasten auringon siltaa -uutuutta siihen. Minusta kyllä tuntuu, että Mark on saattanut vuosien varrella muuttua sarkastisemmaksi, mutta niin kai meille kaikille vähän käy.

Ja jos siinä samalla kehittyy myös elämän absurdiudesta ammentava huumorintaju, muuttuu elämä tavallaan koko ajan vain hauskemmaksi. Ja sehän on kyllä hyvä.

***
Tästä Yle Areenan videolinkistä voit katsoa Mark Levengoodin ja Rosa Liksomin keskustelun Helsingin kirjamessuilta  lokakuulta 2016.

***
Satuilualustan joulukalenteri avautuu joka päivä jouluun asti Satuilualusta-blogin Facebook-sivuilla. Sieltä löydät pieniä ajankohtaisia kirja-, teatteri-, televisio- ja näyttelyvinkkejä. Muutama lahjavihjekin on saattanut livahtaa joukkoon. Pääset joulukalenteriin klikkaamalla tästä.

Mark Levengoodilta on ilmestynyt jo viisi pienistä tarinoista koostuvaa tekstikokoelmaa.


Kommentit