Tv-arvio: Filmitähtien vihanpito koukuttaa loistavassa uutuussarjassa Feud: Bette and Joan

Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? oli Bette Davisin (Susan Sarandon, vas.) ja Joan Crawfordin (Jessica Lange) ainoa yhteinen elokuva.

MIKÄ: 8-osainen draamasarja Feud: Bette and Joan. Pääosissa ovat Jessica Lange, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Judy Davis, Alfred Molina, Catherine Zeta-Jones ja Kathy Bates.
MISSÄ JA MILLOIN:  Ma 6.3.2017 alkaen maksullinen tilausvideopalvelu HBO Nordic. Uusi jakso sarjasta tulee katsottavaksi aina maanantaiaamuisin. Verkkopalvelun ensimmäinen katselukuukausi on nyt uusille tilaajille ilmainen. Pääset palveluun klikkaamalla tästä.

Perimätiedon mukaan amerikkalaiset filmitähdet Joan Crawford (1904 – 1977) ja Bette Davis (1908 – 1989) todella vihasivat toisiaan. Tuon vihan voimalla syntyi myös heidän ainoa yhteinen elokuvansa Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (1962). Elokuvan syntyvaiheista kertoo HBO Nordicilla ensi maanantaina alkava 8-osainen draamasarja Feud: Bette and Joan. Se ei ole HBO:n alkuperäissarja, vaan amerikkalaiselle FX-kanavalle tehty tuotanto. Uudet jaksot tulevat silti meillä katsottaviksi maanantaiaamuisin samaan aikaan amerikkalaisten tv-ensiesitysten kanssa.

Feud tarkoittaa suomeksi riitaa, vihaa tai vihanpitoa, ja sitä Joan Crawfordin ja Bette Davisin välillä riitti vuosikymmenten ajan. Ikäeroa filmitähdillä oli vain enintään neljä vuotta, sillä tiedot Crawfordin syntymävuodesta vaihtelevat.

Joan Crawfordin ura oli alkanut jo 1920-luvulla mykkäelokuvissa, kun taas Davisin suurimmat menestykset ajoittuivat 1930- ja 1940-luvun vaihteeseen. 1940-luvun alkupuolella Crawford teki sopimuksen Warner Brothersin kanssa, jonka suuria tähtiä Davis jo oli, ja näyttelijöistä tuli toistensa suoria kilpailijoita.

Feud-sarjan tapahtumat käynnistyvät vuodesta 1961. Joan Crawford (suomalaisia sukujuuria omaava Jessica Lange) kiristelee hampaitaan Marilyn Monroen kihertäessä pokaali kourassa Golden Globe -gaalassa. Oma ura hiipuu, eikä uusia rooleja tarjota. Etsiessään tarmokkaasti itselleen sopivaa roolia Joan törmää Henry Farrellin juuri ilmestyneeseen kauhuromaaniin Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?. Kirja on psykologinen kauhukertomus kahdesta ikääntyvästä sisaruksesta, jotka ovat molemmat näytelleet elokuvissa. Nykyään entinen lapsitähti Jane on kuitenkin pyörätuoliin sidotun filmitähtisisarensa Blanchen alkoholisoitunut ja mielipuolinen omaishoitaja, ja hirveitähän siitä seuraa.

Joan haistaa Blanchessa itselleen täydellisen elokuvaroolin, ja  vastanäyttelijäkseen sekopäiseksi Janeksi hän haluaa suurimman vihanaisensa Bette Davisin (Susan Sarandon).


Bette Davis voitti elokuvauransa aikana kaksi Oscaria, Joan Crawfordilla niitä oli yksi. Susan Sarandon (vas.) on voittanut yhden Oscarin, Jessica Langella (oik.) niitä on kaksi.


Feud-sarjaa markkinoidaan rotanraadoilla ja mustavalkoisella vastakkainasettelulla, mutta ainakin näkemissäni kahdessa ensimmäisessä jaksossa Betten ja Joanin suhde on paljon monivivahteisempi. Kilpailun ja kateuden rinnalla kulkevat myös ammatillinen arvostus ja ehkä jopa ihailu. Kun kaksikko tarvittaessa yhdistää voimansa, ohjaaja Robert Aldrich (Alfred Molina) on helisemässä.

Aikalaiset seurasivat kuulemma kaksikon välistä vihanpitoa silmät kiiluen, ja on se herkullista nähtävää Feudissakin. Kyllä siinä oli kaksi lahjakasta ja ovelaa pirulaista keskenään mittelemässä. Toisaalta Betteä ja Joania pelattiin myös tahallaan toisiaan vastaan: liian vahvat naiset olivat jo tuolloin uhka miesten pyörittämässä Hollywoodissa.

Minusta on mainiota, että viisikymppisiä filmitähtiä näyttelevät 70-vuotias Susan Sarandon ja 67-vuotias Jessica Lange. He ovat molemmat rooleissaan loistavia. Oscar-voittajat tietävät kumpikin kokemuksesta, miltä tuntuu olla ikääntyvä filmitähti, ja tuovat rooleihinsa koko sen tunteiden kirjon. Katsokaa ja nauttikaa. Vau!

Catherine Zeta-Jones esittää sarjassa Olivia de Havillandia. 

Ei ole säästelty sivurooleissakaan. Filmitähti Olivia de Havillandia näyttelee Catherine Zeta-Jones, ja juorutoimittaja Hedda Hopperia esittää Judy Davis. Stanley Tucci on elokuvamoguli Jack Warner ja Kathy Bates nähdään näyttelijä Joan Blondellin roolissa.

Feud on todella hiottua, sujuvaa ja dialogiltaan nokkelaa laatudraamaa. Sarjan takaa löytyykin Emmy-palkittu Ryan Murphy, jonka luomuksia ovat myös tv-sarjat Glee ja Muodon vuoksi. Bettyn ja Joanin välienselvittelyjen lisäksi Feud tarjoaa kiehtovan viipaleen Hollywoodin historiaa. Glamouria riittää niin asuissa, musiikissa kuin lavasteissakin. Hieno on myös Mad Men -sarjan alkukuvat mieleen tuova tunnari. Lisäbonuksena saadaan muutama mainio tähtien kauneudenhoitovinkki, kuten kasvojenpesu vodkalla.

Ja tämä ei muuten jää tähän. Päätös Feudin seuraavasta kaudesta on jo tehty, ja sen  vihanpitäjinä ovat prinssi Charles ja prinsessa Diana. No huh!


Tästä voit katsoa Feud: Bette and Joan -sarjan trailerin:


Kommentit