Kesäteatteri: Naisen ääni on taisteltu oikeus

Ulrika (Anni Kajos, vas.), Ellen (Linda Hämäläinen) ja Helga (Annamaria Karhulahti) saavat tarpeekseen siitä, että heitä pidetään sukupuolensa vuoksi vähempiarvoisina.

Mikä: Outi Keskevaarin käsikirjoittama musikaalikomedia Hyvät siskot!
Missä: Lahden uusi kesäteatteri Laukes Katu-klubilla Lahden keskustassa (Mannerheiminkatu 10).
Milloin: Esitykset 15.6.-27.7.2017. Tarkemmat tiedot ja liput osoitteesta www.laukes.fi.

On se kyllä mahtava juttu, että nainen voi nykymaailmassa ihan itse ja omatoimisesti päättää, että haluaa lähteä toiseen kaupunkiin junalla katsomaan kesäteatteria. Eikä tarvitse pyytää keneltäkään lupaa, rahaa tai talutusapua.  Menkää siis ihmeessä.

Vielä vuosisata sitten moisesta itsenäisyydestä uskalsi haaveilla vain harva nainen, mutta onneksi oli myös heitä, jotka uskalsivat. Juuri noista naisista kertoo Lahden uuden kesäteatterin eli Laukesin tämän kesän musikaalikomedia Hyvät siskot!.

Eletään 1900-luvun alkua pikkukaupungissa. Topakan Helga-rouvan (Annamaria Karhulahti) epäilykset heräävät, kun Ulrika-sisko (Anni Kajos) ei kokkaakaan keskiviikkoiltana Väinölleen (Panu Kangas) kuhaa, vaan katoaa salaperäiseen kohteeseen. Väinöäkin kummastuttaa, kun pikkuvaimon iltakävelyt venyvät venymistään.

Kun Helgalle selviää, että Ulrika käy salaa kuuntelemassa edistyksellisen Ellenin (Linda Hämäläinen) palopuheita, hän hermostuu kovasti. Palaneen käryä haistavat myös Helgan aviomies Anselmi (Osku Ärilä) ja lankomies Väinö, vaikka heille kuinka höpötetään kiisselireseptien vaihtelemisesta. Tunteellisten, hysteeristen ja hermoheikkojen naisihmisten salaisuuksille jaksetaan hymähdellä vain tiettyyn rajaan asti.

Siskokset  Ulrika (Anni Kajos, vas.) ja Helga (Annamaria Karhulahti, oik.) huomaavat, ettei pelkkä kuhankeittely enää riitä heille.

Pidin kyllä kovasti Laukesin viime kesän esityksestä Mökkinaapurit, mutta siihen verrattuna Hyvät siskot! on paljon syvällisempi ja ytimeltään vakavampi. Outi Keskevaarin käsikirjoittaman esityksen on ohjannut Tommi Kainulainen, jonka Vertigo Lahden kaupunginteatterissa nousi äskettäin jonkinlaiseksi ilmiöksi. Vieläkin harmittaa, etten ehtinyt sitä näkemään.

Hyvissä siskoissa! on paljon asiaa, ja ensimmäisessä näytöksessä tekstiä hiukan liikaakin. Kunnolla lentoon päästään vasta väliajan jälkeen. Toinen näytös on huomattavasti ensimmäistä vauhdikkaampi ja eloisampi. Ja kyllä, siinä on myös huomattavasti enemmän puskafarssia ja miehiä mekoissa. Saa ollakin: kesäteatterissa kuuluu olla myös iloa ja hupsuttelua.

Viime vuoden tapaan tässäkin esityksessä kuullaan paljon tuttuja pophittejä kiinnostavina sovituksina. Nyt musiikki on peräisin kotimaisilta naisartisteilta. Koskettavimpia esityksiä olivat Carolan Synnyin, elän, kuolen, Laura Närhen ja Erinin Siskoni  sekä Kaija Koon / Erinin Vapaa. Annamaria Karhulahden mallikkaasti tulkitsema Pai, pai, paitaressu oli hieno kumarrus Aino Acktén suuntaan. Tarinaan kappaleet solahtavat erittäin sujuvasti, jopa viime vuotta paremmin.

Laukesin esityksissä yleisö pääsee lähelle, mikä vaatii näyttelijöiltä paljon. Heti jää kiinni, jos taidot eivät riitä. Nyt kyllä riittävät, sillä Laukes on  ammattiteatteri, ja  esiintyjät nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita ja koulutettuja musikaalinäyttelijöitä. Itse vakuutuin eniten Linda Hämäläisen ja Annamaria Karhulahden näyttelijäntyöstä, äitini piti eniten Anni Kajoksesta. Miehet jäivät pakostakin sivurooliin. Osku Ärilä oli hauskempi.

Laukesin valtteihin kuuluu elävä orkesteri.  Tänä kesänä siinä soittavat Asko Turkia, Esa Parikka ja Antti Akkanen. Äänentoisto ei näkemässäni kauden alkupään esityksessä ollut vielä aivan kohdillaan, sillä osa lauluteksteistä puuroutui epäselväksi.

Ihailin koko esityksen ajan Riia Lampisen todella kaunista puvustusta.

Vanhoilliset piirit kauhistuvat, kun suomalaiset naiset alkavat vaatia äänioikeutta.

Tänä kesänä Laukesin esitykset ovat Katu-klubilla Lahden keskustassa. Rautatieasemalta sinne kävelee viidessä minuutissa, joten teatterikeikka Helsingistä (tai mistä tahansa junaradan varrelta) onnistuu todella näppärästi. Se, mikä jää uupumaan viime kesän Messilän heinälatotunnelmasta, korvautuu teatterin erinomaisilla liikenneyhteyksillä. Entisen Vientikerman meijerikiinteistön katetulla sisäpihalla sijaitsevassa teatterissa ei kastuta tai palella kehnommallakaan kelillä, ja viinilasinsa saa ottaa mukaan katsomoon. WC-tilat olivat vekkulit ja hienot.

Arvostan sitä, että Laukes on valinnut Suomen 100-vuotisjuhlavuonna aiheekseen naisten äänioikeuden. Kääntöpuoli on tietenkin se, että osa potentiaalisesta kesäteatteriyleisöstä jättää esityksen väliin juuri aiheen takia. Ja arvatenkin juuri se osa, jonka musikaali pitäisi nähdä.

En voi rauhoitella feministejä tai suffragetteja pelkääviä. Kyllä nyt kepeyden ja hauskanpidon keskellä myös selkeästi kantaa otetaan ja naisten asialla ollaan. Sovinistienkin kannattaa silti vaivautua: on siellä yleisössä hyvin tilaa heillekin.

Väinö (Panu Kangas, vas.) ja Anselmi (Osku Ärilä) soluttautuvat naisasialiikkeen riveihin.


Pidän siitä, että Outi Keskevaarin kesäteatterikappaleissa on aina suuri ja avara sydän. Ristiriidat pyritään lopulta ratkaisemaan ja sopu saavuttamaan. Se on hyväntahtoista ja lempeää, ja yleisölle jää esityksestä hyvä mieli. Kuten kesäteatterista kuuluukin.

Ei Hyvät siskot! silti mitään naiivia lepertelyä ole. Ainakin omassa seurueessani esitys herätti paljon ajatuksia ja kirvoitti kiinnostavaa keskustelua jälkeenpäin. Pohdimme spontaanisti äitini kanssa naisen asemaa ennen ja nyt, ja sitäkin, ovatko monet jo vakiintuneina pitämämme oikeudet uhattuina nykymaailmassa.

Nuoresta ihmisestä vuosisata on tietenkin iäisyys, ja aikuisista naisista Hyvien siskojen! yleisö pääasiassa koostuikin. Kovasti toivon, että äidit ja isoäidit houkuttelisivat jatkossa mukaansa katsomoon myös nuoria naisia ja miehiä sekä tyttöjä ja poikia. Suomen naiset saivat  äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa vuonna 1906, ja maailman ensimmäiset naisparlamentaarikot valittiin meillä eduskuntaan vuonna 1907, vasta 110 vuotta sitten. Sitä kannattaa miettiä ennen kuin pitää äänioikeuttaan yhdentekevänä tai itsestäänselvyytenä.

Hyvät siskot! -musikaalikomedian trailerin voit katsoa tästä: 



Kommentit