Tv-arvio: Knightfall on myyttisten Temppeliritareiden sotaisa seikkailu

Uutuussarjassa Knightfall Temppeliritareiden taistelut ovat siirtyneet Pyhältä maalta Ranskaan.

Mikä: 10-osainen historiallinen draamasarja KNIGHTFALL. Pääosissa ovat mm. Tom Cullen, Jim Carter, Pádraic Delaney, Simon Merrells, Julian Ovenden, Olivia Ross ja Ed Stoppard.
Missä ja milloin:  To 7.12.2017 alkaen maksullinen suoratoistopalvelu HBO Nordic, uusi jakso aina torstaisin.

Historiasta inspiraatiota hakevat tv-sarjat ovat jo pidempään olleet muotia, ja mikäs siinä. Onhan se hyvä, jos nuoriso saa vihiä menneestä maailmasta edes tätä kautta. Ja onhan sekin totta, että monia vaikeita teemoja on helpompi katsoa ja käsitellä, kun saa niihin vähän ajallista etäisyyttä.

HBO Nordicilla äskettäin ensi-iltansa saanut amerikkalais-tšekkiläinen Knightfall vie keskiaikaan ja Temppeliherrain ritarikunnan viimeisiin vaiheisiin. Tapahtumat käynnistyvät Akkon kukistumisesta vuonna 1291. Nykyisen Israelin alueella läntisessä Galileassa sijaitseva Akko kuului ristiretkeläisten keskeisiin tukikohtiin,  ja Temppeliherrojen suuri palatsi oli viimeisiä kaupungissa kukistuneita rakennuksia.

Tuhoon tuomitussa, epätoivoisesti taistelevassa Akkossa oikeamielinen ritari Landry (Tom Cullen) yrittää pelastaa turvaan myyttistä Graalia. Tässä tv-sarjassa Graal on se ehtoollismalja, jolla Jeesuksen kerrotaan tarjonneen viiniä viimeisellä ehtoollisella. Kuten tunnettua, muitakin versioita ja näkemyksiä Graalista on.


Ritari Landryn roolissa on Tom Cullen.

15 vuotta myöhemmin  vuonna 1306 Landry turhautuu Pariisissa, jonne osa Temppeliritareista on paennut. Aikansa kuluksi ritari kaveeraa Ranskan kuninkaan Filip IV Kauniin (Ed Stoppard) kanssa, joka on korviaan myöten veloissa varakkaalle ritarikunnalle. Öisin Landry hiipii syleilemään salaperäistä kaunotarta, joka tuntuu olevan hämmästyttävän hyvin perillä Pariisin salaisuuksista.

Luvassa on siis ainakin verisiä taisteluita, kuumia kohtaamisia ja paholaismaista juonittelua. Jännittävään juonikuvioon kietoutuvat todelliset historialliset henkilöt ja tapahtumat.


Osa sarjan kuvista tuo mieleen tietokonepelien maailman.

Itse en nyt niistä taistelukohtauksista niin jaksa innostua, mutta Knightfall tarjoaa onneksi paljon muuta kiinnostavaa. Ensinnäkin nämä Temppeliritarit. Kristinuskon puolesta taistelleesta vaikutusvaltaisesta soturimunkkiveljeskunnasta löytyy edelleen merkkejä yhdestä jos toisestakin eurooppalaisesta turistikohteesta, mutta kuinka moni meistä todella tuntee heidän historiaansa? En minä ainakaan.

Kiistanalaiseen ritarikuntaan liittyy myös niin monta legendaa, tarinaa ja salaliittoteoriaa, ettei laskuissa pysy. Temppeliritareista ammennetaan edelleen, yli 700 vuotta heidän (ainakin oletetun) tuhonsa jälkeen, materiaalia hittielokuviin ja menestysromaaneihin.

Ja sitten on tämä Mysteeri. Nehän ovat aina jännittäviä. Ja juonittelu nyt on ajatonta ja ikuista.


Temppeliritareihin liittyy monta myyttiä ja legendaa.

Vauhdikasta ja näyttävää Knightfall-sarjaa on kuvattu muun muassa Dubrovnikissa, Kroatiassa  (tuntuu nyt olevan varsinainen hittikuvauspaikka) sekä  Tšekin tasavallassa. Varsinkin avarat joukkokohtaukset tuovat mieleen tietokonepelien visuaalisen maailman. Tuskin vahingossa.

Sarjan keskeisissä rooleissa nähdään paljon tv-sarjasta Downton Abbey tuttuja brittinäyttelijöitä. Tom Cullen on raamikas ja miehekäs Landry, Jim Carter ovela paavi Bonifacius VIII ja Julian Ovenden  Filip Kauniin umpikiero neuvonantaja Guillaume de Nogaret.

Tanskalaista väriä sarjaan tuo juutalaista Adelinaa näyttelevä Sarah-Sofie Boussnina.

Knightfall ei ole HBO:n oma tuotanto, vaan amerikkalaisen History Channelin sarja. Jaksot tulevat HBO Nordicilla katseluun samassa tahdissa amerikkaisten tv-esitysten kanssa.

Pariisin kaduilla vaeltelee salaperäinen kaunotar (Olivia Ross) vihreään viittaan kietoutuneena.

Näin Knightfallin kaksi ensimmäistä osaa kutsuvierasensi-illassa. Pohdimme tilaisuuden  jälkeen seuralaiseni kanssa, minkälaisia poliittisia intressejä sarjan taustalta mahtaa löytyä. Eri uskontokuntien väliset jännitteet kun ovat suorastaan pelottavan ajankohtainen teema.

Vaan eihän sellaisia tietenkään tarvitse miettiä, jos ei halua. Voi vain keskittyä mysteeriin ja seikkailuun, joita kumpaakin toiminnallinen Knightfall ainakin parin ensimmäisen jakson perusteella kiitettävästi tarjoaa. Vaikuttaa lupaavalta: jännitettä on, ja se pitää kynsissään.

Erityismaininta vielä siitä, että tarina lähtee nopeasti käyntiin ja sarjan henkilöistä pääsee hyvin kärryille heti alusta asti.


Knightfall-sarjan täkäläinen kutsuvierasensi-ilta järjestettiin komeasti Kansallismuseossa.

Sarjan trailerin voit katsoa tästä:


(Blogin materiaali: Osallistuin Knightfallin kutsuvierasensi-iltaan.)

Kommentit